×
Home Reizen Bedrijven Over Column Contact
Verrijk uzelf: ga mee op ontdekkingsreis met Timboektoers!

Motown, Memphis en de machtige Mississippi

16-daagse muzikale ontdekkingsreis

Van de soulhits van Smokey Robinson tot de countryklassiekers van Johnny Cash, van blues tot jazz en van bluegrass tot rock & roll, deze reis vertelt de prachtige geschiedenis van 's-werelds grootste muziekstromingen. Tijdens deze ontdekkingsreis neem ik u onder andere mee naar de studio's waar wereldberoemde musici hun evergreens op plaat vast lieten leggen. Ook bezoeken we prachtig musea zoals de Rock & Roll Hall of Fame in Cleveland, Elvis Presley's Graceland en het museum van Cash in Nashville. Maar daarnaast - om niet overvoerd te raken - komen we af en toe ook op adem zoals in het Daniel Boone National Forest, bij de reusachtige Mammoth Cave of met een kano op een bayou in het moerasland van de Mississippi delta.


Dag 1. Naar Detroit (ca. 20 km.)

We vliegen van Amsterdam naar Detroit. de hoofdstad van Michigan. Deze stad werd wereldberoemd onder de bijnaam Motown omdat een aantal grote autofabrieken in of nabij de stad hun roots hebben.
Overnachting: u verblijft twee nachten in een hotel in of in de omgeving Detroit.

 

Dag 2. Motown studio’s en de Ford fabriek. (ca. 25 km.)

Vandaag beginnen we met een bezoek aan de Ford fabriek in Dearborn. Ondanks ongekend woelige tijden in de Amerikaanse auto-industrie bestaat Ford nog steeds. Men produceert alleen al in de VS meer dan 2,5 miljoen voertuigen per jaar. Tijdens een mooie rondtour zien we zelfs de productielijn in werking. In de middag maken we tijd voor een van de absolute hoogtepunten van deze reis: het oude hoofdkwartier van Motown Records. De studio van Motown. kreeg al snel de bijnaam Hitsville USA door de vele muziekklassiekers die hier werden opgenomen. Marvin Gaye, Martha & The Vandellas, The Temptations, Smokey Robinson, The Jackson 5, Diana Ross, de lijst vermaarde artiesten die hier hun hits op plaat lieten vastleggen is enorm. 

 

Dag 3. Rock & Roll Hall of Fame in Cleveland (ca. 400 km.)   

’s Morgens volgen we de kustlijn van Lake Erie en komen rond lunchtijd in Cleveland aan. Daar staat sinds 1983 de imposante Rock & Roll Hall of Fame. Dit prachtige museum voert u mee terug naar de geboorte van deze bevrijdende muziekstijl. Robert Johnson, die door velen wordt gezien als de man die de eerste aanzet gaf voor het ontstaan van de rock & roll, heeft uiteraard een prominente plek. Maar ook is er veel te zien en te beluisteren van onder andere The Rolling Stones, The Beatles, David Bowie, Bruce Springsteen, James Brown, Bob Dylan en Aretha Franklin. Het is slechts een greep uit de lijst van artiesten die hier vereeuwigd zijn. Het is kortom een imposante ode aan de muziekstijl die zoveel in beweging bracht. Daarna rijden we door naar Holmes County in Ohio, een van de leefgebieden van Amish.

Overnachting: u verblijft één nacht in of in de omgeving van Millersburg.

 

Dag 4: De oude wereld van de Amish (ca. 480 km.)

Eerst kijken we nog even rond in Holmes County om iets meer te weten te komen over de Amish. De meeste lokale bewoners stammen af van Zwitserse christelijke migranten die in het begin van de 18e eeuw de oversteek waagden naar Amerika. Vooral het idee om samen een nieuwe samenleving op te bouwen trok velen aan. De Amish hechten sterk aan een traditionele levensstijl en proberen de moderne technologie zo veel mogelijk te mijden. We vervolgen onze weg via Columbus naar Lexington in Kentucky. Hier kunt u vanavond wellicht naar een van de lokale cafés om te luisteren naar bluegrass. Deze ‘folkmuziek’ ontstond uit verschillende muziekstromingen en is hier in het binnenland erg populair.      

Overnachting: u verblijft twee nachten in of in de omgeving van Lexington.

 

Dag 5. Daniel Boone National Forest (ca. 190 km.)

Op ruim een uur rijden ligt het Daniel Boone National Forest. Dit natuurgebied beslaat 2800 vierkante kilometer. Vooral de bijzondere zandsteenformaties trekken veel bezoekers  Wij kunnen hier een heerlijke wandeling maken. Op de terugweg brengen we een bezoek aan een Amerikaanse paardenboerderij. Kentucky kent een lange traditie in het fokken van paarden. Het is inmiddels een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale boeren. Veel beroemde renpaarden en dressuurpaarden komen uit de ‘Bluegrass State’. 

 

Dag 6. Bourbon, Mammoth Cave en the Grand Ole Opry (ca. 365 km.)

Iets ten zuidwesten van Lexington ligt Bardstown. Dit is de stad waar meerdere beroemde distilleerders bourbon maken. Deze in Amerika zeer populaire drank is eigenlijk een variant van de Schotse of Ierse whisky. Na een rondleiding bij een van de producenten mogen wij ook de bourbon proeven. Iets verderop ligt de Mammoth Cave, het langste grottensysteem ter wereld. De grotten die in kalksteen zijn uitgesleten en in de loop der duizenden jaren nog mooier werden door de vele druipsteenformaties staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wij maken hier een fascinerende ondergrondse wandeling. Toch is dat nog niet het einde van het programma want op deze zaterdagavond hebben wij de mogelijkheid om live de uitzending van The Grand Ole Opry bij te wonen. Deze beroemde show die al decennia live op de radio wordt uitgezonden is dé plek waar zowel talenten als gearriveerde sterren countrymuziek ten gehore brengen. 

Overnachting: u verblijft twee nachten in of nabij Nashville.

 

Dag 7. The hart of Countrymusic (ca.20 km)

In Nashville is genoeg te doen voor de muziekliefhebbers. Hier zijn we in het hart van de countrymuziekscene. We bezoeken The Country Music Hall of Fame. Dit is een waar walhalla voor iedere muziekfan. Luister bijvoorbeeld naar opnames van Hank Williams, Johnny Cash, Dolly Parton en Waylon Jennings. Er zijn zoveel muzikale relikwieën dat het ons soms doet duizelen. Ook brengen we een bezoek aan de RCA Studio B waar eens de mooiste evergreens werden opgenomen.   

 

Dag 8. De laatste Countryklanken voor vertrek naar Memphis (ca. 340 km)

Op deze vrije ochtend kunt u nog even bij het Johnny Cash museum gaan kijken. Of misschien brengt u liever een bezoek aan het Ryman Auditorium; een magisch en legendarisch muziektheater in de binnenstad. ’s Middags rijden we naar Memphis, hoofdstad van de blues, waar we drie nachten verblijven.      

Overnachting: u verblijft drie nachten in Memphis.

 

Dag 9. Graceland en de mythische Sun Studio (ca. 20 km.)

Opnieuw een hoogtepunt tijdens deze afwisselende reis. We zien deze ochtend Graceland, het oude woonhuis van Elvis Presley. Inmiddels is dit huis een waar bedevaartsoord geworden. De volgens velen grootste artiest allertijden komt hier echt weer tot leven. Dichterbij ‘The King’ kan men niet komen. In de middag bezoeken we ook nog de Sun studio. Deze studio, waar vooral in jaren 50 onder leiding van Sam Philips onvergetelijke muziek werd gemaakt, is een absolute must see. Artiesten zoals Howlin’ Wolf, BB King en later Elvis Presley, Carl Perkins, Roy Orbison, Charlie Feathers, Charlie Rich en Jerry Lee Lewis verdienden hier hun eerste sporen. Simpelweg heilige grond.

 

Dag 10. Doctor Martin Luther King en het Stax museum  (ca. 20 km.)

Aan de rand van het centrum van Memphis staat het Lorraine Motel. Op deze plek werd in 1968 Martin Luther King doodgeschoten. Tegenwoordig is het National Civil Rights Museum hier gevestigd. Een zeer indrukwekkend museum dat het verhaal vertelt over de rassenstrijd in de VS. In de middag bekijken we het Stax museum. Stax records werd opgericht door Jim en Estelle Stewart. Ze waren blank maar investeerden vooral hun geld in Afro-amerikaanse muzikanten. Iets wat niet zo vanzelfsprekend was in die dagen. Het was uiteindelijk de chauffeur van Stewart die de grootste faam verwierf. Hij werd een keer onverwachts voor de microfoon gezet en de doorbraak was daar. Zijn naam: Otis Redding. Het fijne museum is vooral een eerbetoon aan de soulmuziek. 

 

Dag 11. Katoenvelden langs de machtige Mississippi (ca. 490 km.)

We slingeren naar het zuiden langs de lange en kronkelende Mississippirivier. Onderweg bezoeken we het Delta bluesmuseum, zien we de mythische plek waar Robert Johnson zijn ziel aan de duivel verpatst zou hebben om zo virtuoos gitaarspeler te kunnen worden.

Overnachting: u verblijft één nacht in of nabij Vicksburg.

 

Dag 12. Een oude plantage en New Orleans (ca. 435 km.)

We zakken nog verder langs de Mississippi af. Eerst door Natchez waar Jerry Lee Lewis op jonge leeftijd ooit in een vuig café achter de piano kroop. Ook zien we een oude plantage waar de veel verfilmde 19e eeuw van zuidelijk Amerika tot leven komt. Het is alsof we in een aflevering van The North & the South terecht zijn gekomen. Aan het einde van de dag bereiken we de delta van de Mississippi in New Orleans

Overnachting: u verblijft drie nachten in New Orleans.

 

Dag 13. Jazzy new Orléans (ca. 30 km.)

We maken een mooie tour door New Orleans. We zien het huis van Fats Domino, horen over de gevolgen van orkaan Katrina en verkennen de oude Franse binnenstad. Uiteraard wandelen we door Bourbon Street. Hier wilt u waarschijnlijk ’s avonds nog wel terugkeren om te luisteren naar de vele jazzmusici. Het is een stad waar ook veel Amerikanen graag even stoom afblazen.

 

Dag 14. Dobberen in de Mississippidelta (ca. 10 km.)

We kunnen vandaag met kano’s de Mississippi-delta in (optioneel). De bayou’s, de zogenaamde zijarmen van de grote rivier voeren ons het moerasland in. Een sprookjesachtig schouwspel valt ons daar ten deel. In de middag heeft u tijd om de laatste boodschappen te doen. Of misschien bezoekt u liever nog een museum? Het kan allemaal in New Orleans.

 

Dag 15.  Terug naar Nederland

’s Morgens reizen we af naar de luchthaven van New Orleans voor de vlucht naar Amsterdam. Onderweg maken we een korte tussenstop op een andere Amerikaanse luchthaven.

 

Dag 16. Aankomst in Amsterdam

Na een fascinerende reis dwars door het muzikale hart van de Verenigde Staten keert u weer vroeg in de ochtend terug op Nederlandse bodem.

Timboektoers organiseert deze reis in samenwerking met SRC-Reizen op Maat.

De reis Motown, Memphis en de Machtige Mississippi’ valt onder de dekking van de SGR en het Calamiteitenfonds en wordt uitgevoerd volgens de regels van de ANVR. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Timboektoers.

Vertrekdata & prijzen

Huidige verkoopprijs: € 3569,-

Toeslag
1-persoonskamer: € 898,-

Gegarandeerd vertrek op maandag 23 juli 2018

Minimum aantal deelnemers: 12
Maximum aantal deelnemers: 28

Vluchtschema
Amsterdam – Detroit
New Orleans – Amsterdam (met tussenstop)

Indien u businessclass wilt vliegen dan is dit mogelijk. De meerprijs zal in dat geval aan u in rekening gebracht worden.

Let op: Bij eventuele overboekingen van de genoemde hotels zal een kwalitatief gelijkwaardig of beter hotel gezocht worden ter vervanging.

Inbegrepen bij uw reissom

 • Lijnvluchten Amsterdam – Detroit en New Orleans – Amsterdam
 • Luchthavenbelastingen en heffingen.
 • Vervoer in een lokale touringcar met airconditioning.
 • Overnachting in goede hotels in een 2-persoonskamer voorzien van bad/douche en toilet op basis van logies en ontbijt.
 • De excursies zoals omschreven in het programma.
 • Begeleiding door Jeroen van Rijn.

Niet inbegrepen bij uw reissom

 • Overige maaltijden en drankjes.
 • Entreegelden, ca. 250 euro. (Vooraf zal met u gecommuniceerd worden over waar u aan wenst deel te nemen).
 • Kosten eventuele facultatieve excursies.
 • Fooien en uitgaven van persoonlijke aard.
 • Calamiteitenfonds, € 2,50 per dossier.
 • Eventuele brandstoftoeslagen die bij extreme omstandigheden door de luchtvaartmaatschappij worden opgelegd.
 • Kosten van de Esta-verklaring (ca. 14 US $)