×
Home Reizen Bedrijven Over Column Contact
Verrijk uzelf: ga mee op ontdekkingsreis met Timboektoers!

25-daagse Trans-Siberische ontdekkingsreis

Per spoor door de eindeloze taiga naar de woeste Aziatische steppen

Eeuwenlang bleef het Siberische landschap maagdelijke grond waar de mens zich niet begaf. Het waren uiteindelijk de Russische tsaren die hun troepen steeds verder naar het oosten stuurden waardoor hun rijk uitgroeide tot het grootste ter wereld. Soldaten, ingenieurs en mijnwerkers vertrokken zo naar afgelegen barre oorden. Sommige opstandige Russen werden niet zelden te voet naar Siberië gestuurd. Aan het einde van de 19e eeuw werd om het gebied voorgoed te ontsluiten een spoorlijn aangelegd van meer dan 7000 kilometer lengte. Timboektoers wil dit jaar met u de vele tijdzones doorkruisen en de meest uitlopende plaatsen op dit traject aan u tonen. De reis is zeer afwisselend. Zo ziet u uiteraard de enorme metropool Moskou, maar ook het pittoreske Soezdal en wandelt u door het robuuste betonnen communistische bolwerk Novosibirsk maar tevens vaart u langs de liefelijke kust van het Baikalmeer. We reizen door de oneindige bossen van de taiga en betreden de Mongoolse steppen om te eindigen in het fascinerende Beijing.


Dag 1. Amsterdam – Moskou (ca. 20 km.)

Vandaag vliegt u van Amsterdam naar Moskou. Na aankomst maken we een mooie avondtour langs de prachtige verlichte monumenten van deze metropool.

Overnachting: u verblijft drie nachten in een hotel in Moskou

 

Dag 2. De metropool Moskou, voormalig communistisch capitool (ca. 25 km.)

Een prachtige tour leidt ons langs een begraafplaats waar onder andere veel Sovjethelden hun laatste rustplaats kregen. Hierna bezoeken wij het Kremlin, de vesting van waaruit de oude machthebbers ooit heersten over meer dan 500 miljoen wereldburgers. We bekijken daar verschillende kathedralen, de reusachtige tsarenklok en het tsarenkanon. ‘s Middags maken we een metrotour om verschillende imposante stations te bewonderen. Ze worden niet voor niets de paleizen van het volk genoemd. 

 

Dag 3. Vrije dag in Moskou

Een heerlijke dag om zelf op onderzoek uit te gaan. Wellicht vindt u het leuk om het beroemde mausoleum te bezoeken waar het gebalsemde lichaam van Lenin te zien is. Een andere interessant uitstapje is Bunker 42. Hier kunt u een ondergronds commandocentrum bewonderen dat de Russen bouwden met het oog op een mogelijke kernoorlog. Of anders gaat u naar de Tretjakovgalerij. Misschien minder bekend bij westerlingen maar het bezit een van de mooiste kunstcollecties ter wereld. Ook zou u heerlijk kunnen slenteren in het gezellige Gorkipark. En dit is slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden.  

 

Dag 4. De Gouden eeuw van Vladimir  (ca. 180 km)

We reizen af naar Vladimir, een oude hoofdstad van het Russische rijk. Bij aankomst zien we de gouden poort die sedert eeuwen de toegang verleent tot de binnenstad. We stappen uit op het Kathedralenplein en bezichtigen de Demetriuskerk, een uniek bouwwerk met zeer bijzondere middeleeuwse decoraties. In de middag wandelen we door een typisch Russisch landschap naar het Intercessie-kerkje aan het rivier de Nerl. Later rijden we naar het verderop gelegen Soezdal. In dit plaatsje waant men zich in een sprookje.

Overnachting: u verblijft een nacht in Soezdal.

 

Dag 5. Schilderachtig Soezdal en de nachttrein (ca. 700 km.)

We bekijken Soezdal op ons gemak. We zien het oude gasthof, het museum van de houtarchitectuur, kloosters en het mooie lokale kremlin. Daarna stappen we op de trein voor onze eerste lange rit naar het oosten. We overnachten aan boord van de trein in 4-persoonscoupe’s (de indeling zal iedere keer gemaakt worden in overleg met de groep). 

Overnachting: u overnacht in de trein.

 

Dag 6. De trotse hoofdstad der Tartaren (ca. 20 km.)

Na een vroege aankomst en een eveneens vroeg ontbijt beginnen we aan onze verkenningstocht in de stad Kazan. Waar de kremlins in de meeste Russische steden gedomineerd worden door orthodoxe kerken staat hier een imposante moskee. De lokale bevolking sloot zich in de 13e eeuw aan bij het Mongoolse rijk van Djengis Khan en bekeerde zich een goede eeuw later tot de islam. De Tataren waren lange tijd een geduchte tegenstander van de Russische vorstendommen maar de beruchte tsaar Ivan de Verschrikkelijke wist hen uiteindelijk met veel geweld te onderwerpen. In de middag heeft u wat vrije tijd om zelf rond te kijken.

Overnachting: u verblijft een nacht in Kazan.

 

Dag 7. De trein naar Jekaterinenburg (ca. 950 km)

Er rijden soms maar enkele treinen langs dus veel te kiezen hebben we niet. Vandaag moeten we daarom erg vroeg aan boord van onze trein stappen. Deze zal ons naar Jekaterinenburg brengen. Onderweg zien we het eindeloze beboste landschap aan ons voorbij trekken. In de avond komen we aan bij de in de Oeral gelegen stad.   

Overnachting: u verblijft een nacht in Jekaterinenburg 

 

Dag 8. De laatste dagen van de Romanovs (ca. 40 km)

De naam van de stad Jekaterinenburg zal voor altijd verbonden blijven aan het noodlottige einde van de tsaristische Romanov-familie. Na de oktoberrevolutie werden de Romanovs verbannen naar deze afgelegen stad. Inmiddels weten we dat Lenin in 1918 hoogstpersoonlijk de opdracht gaf om de tsaar, tsarina en hun kinderen te vermoorden. Deze lugubere en zeer amateuristisch uitgevoerde liquidatie vond plaats in het Ipatiev-huis. Later werden hun lichamen in een nabijgelegen bos gedumpt. Veel Russen bezoeken sinds de val van de Sovjet-Unie deze beide plaatsen en zo is het uitgegroeid tot een waar pelgrimsoord. in de vroege avond gaan we opnieuw aan boord van de trein voor een lange rit naar Novosibirsk, de hoofdstad van Siberië.

Overnachting: u overnacht in de trein.

 

Dag 9. In de trein en aankomst in Novosibirsk (ca. 1700 km.)

Het is verstandig om op deze reis wat leesvoer mee te nemen want de afstanden zijn groot en de ritten soms lang. De hele dag blijven we in de trein. Misschien aardig om een boek van Ribakov, Dostojewski of bijvoorbeeld Gogol mee te nemen. Als er één ding is wat Russen namelijk goed kunnen dan is het schrijven. Aan het begin van de avond arriveren we in Novosibirsk. 

Overnachting: u verblijft een nacht in Novosibirsk. 

 

Dag 10. Oude locomotieven en het betonnen Novosibirsk (ca. 295 km.)

In de ochtend maken we een rondgang door Novosibirsk. De stad werd in de communistische – destijds moderne en functionele – stijl opgetrokken. Novosibirsk is een jonge stad maar in haar korte bestaan uitgegroeid tot de derde stad van het land. De hoofdstad van Siberië speelt op industrieel en wetenschappelijke gebied inmiddels een zeer belangrijke rol. Na deze bezichtiging rijden we naar het even buiten de stad gelegen Akademgorodok, waar de studiecentra zich bevinden. Wij bekijken daar het bijzondere spoorwegmuseum. De mooiste locomotieven uit het Sovjet tijdperk staan daar opgesteld. In de middag rijden we verder naar Kemerovo. 

Overnachting: u verblijft een nacht in Kemerovo. 

 

Dag 11. Nederlandse idealisten in de mijnen van de koezbass   (ca. 735 km.)

In Kemerovo stuiten we op een stukje Nederlandse geschiedenis. In de koezbass, een groot winningsgebied in het zuiden van Siberië, werd in de jaren twintig op grootse wijze de mijnbouw opgezet. Vanuit Nederland kwam menig geschoold idealist hier naartoe om mee te werken aan de opbouw van de nog jonge Sovjet-Unie. We zien de huisjes van de voormalige Hollandse werknemers en het lokale mijnbouwmuseum. Hierna gaan we weer richting het spoorstation voor een lange rit naar Krasnojarsk. 

Overnachting: u overnacht in de trein.

 

Dag 12. Het natuurreservaat Stolby (ca. 50 km.)

‘s Morgens arriveren we in Krasnojarsk. Daar vandaan reizen we door naar het nabijgelegen natuurreservaat Stolby. Hier zijn prachtige rotsformaties te zien. Zo zijn er vele vulkanische puisten gelegen in dit uitgestrekte karstlandschap. Ter ontspanning brengen we hier de hele dag door. De liefhebbers kunnen uiteraard een mooie wandeling maken.

Overnachting: u verblijft een nacht in Krasnojarsk. 

 

Dag 13. Krasnojarsk (ca. 1050 km.)

Vandaag verkennen we eerst Krasnojarsk. De stad werd ooit gebouwd door de Kozakken om de Tartaren van zich af te houden. Het eerste fort Krasny Jar, ofwel rode afgrond, verrees op de plek waar de rivieren Katsja en Jenisej samenvloeien. De schrijver Anton Tsjechov schreef eens dat dit wat hem betreft de mooiste stad van Siberië was. Na de bezichtiging gaan we weer verder per trein; dit keer naar Irkoetsk. 

Overnachting: u overnacht in de trein. 

 

Dag 14. Dekabristen in Irkoetsk (ca. 20 km.)

De naam Irkoetsk roept nostalgische gevoelens op bij veel Russen. De prachtige houten huizen met mooi versierde kozijnen en deuren voeren je terug naar de 19e eeuw. Toch was dit tevens een luguber oord voor bannelingen uit het westen. Vooral veel opstandige revolutionairen, zoals de dekabristen, moesten hier onder barre omstandigheden zien te overleven. 

Overnachting: u verblijft twee nachten in Irkoetsk.  

 

Dag 15. Boottocht op het Baikalmeer (ca. 120 km.)

Dit is opnieuw een dag waarop we kunnen genieten van de Russische natuur. We reizen af naar het Baikalmeer, het grootste zoetwaterreservoir ter wereld. We leren eerst wat meer over het meer in het lokale museum, waarna we inschepen voor een tocht over de reusachtige waterplas. Ruim 300 rivieren voeden het meer dan 600 kilometer lange meer. Ook de diepte is met anderhalve kilometer indrukwekkend te noemen.  

 

Dag 16. Terug naar huis of door naar de steppen van Mongolië (ca. 1000 km.) 

Na een fascinerende reis dwars door Rusland kunt u ervoor kiezen om huiswaarts te keren. U vliegt dan met een tussenstop terug naar Amsterdam. Maar dan mist u natuurlijk wel de overweldigende ervaring van de treinreis naar de Mongoolse steppen en natuurlijk ook het bezoek aan de boeiende Chinese hoofdstad Beijing. Degenen die blijven vertrekken vroeg met de trein naar de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaator. Overnachting: u overnacht in de trein.

 

Dag 17 en 18. Ulaanbaatar (ca. 200 km) 

Na aankomst reizen we door naar een mooi natuurgebied. Deze twee dagen brengen we namelijk door in het nationale park Terelj. We leren meer over het leven van de nomaden, slapen in een traditionele Mongoolse tent, een zogenaamd ger en zien de behendige lokale ruiters. We moeten voor deze ervaring natuurlijk wel genoegen nemen met wat minder comfort. Er zijn in dit weergaloze landschap schitterende wandelingen te maken.

Overnachting: u verblijft een nacht in een ger, een Mongoolse tent. De tweede nacht verblijft u in Ulaanbaatar. 

 

Dag 19. Ulaanbaatar (ca. 15 km.)

Vandaag verkennen we Ulaanbaatar. De stad telt inmiddels meer dan een miljoen inwoners en groeit alleen maar omdat steeds meer inwoners de steppen verlaten en werk zoeken in de stad. We bekijken vandaag het Gandanklooster, het historisch museum en het centrum van de stad.

Overnachting: u verblijft twee nachten in Ulaanbaatar.

 

Dag 20. Vrije dag of Hustai Nationaal park (ca. 185 km.)

Dit is een vrije dag. Maar misschien kiest u ervoor om naar het Hustai Natuurpark af te reizen. Een dag dus in de ruige natuur van Mongolië. U maakt daar kans om kuddes Przewalskipaarden te zien galopperen.

 

 Dag 21. De trein naar Bejing (ca. 1350 km.)

In de ochtend vertrekken we met de trein voor een lange rit naar Beijing.

Overnachting: u overnacht in de trein.

 

Dag 22. Aankomst in Beijing (ca. 20 km.)

’s Middags arriveren we op het treinstation van Beijing. Daarna worden we naar ons hotel gebracht.

’s Avonds is het mogelijk om een Peking-eend te proeven. Echt een delicatesse (exclusief, ca. 27 euro voor compleet diner).

Overnachting: u verblijft drie nachten in Beijing. 

 

Dag 23. Tempel van de hemel (ca. 30 km.)

We vertrekken voor een eerste oriënterende tour door deze enorme stad. We slenteren even over een oude antiekmarkt en bekijken de tempel van de hemel, welke gelegen is in een groot en vermakelijk stadspark. Vooral oudere Chinezen komen hier graag om samen muziek te maken, te dansen of om mahjong te spelen. De tempel was de plek waar de Chinese keizer jaarlijks naartoe werd gebracht om een goede oogst af te smeken. Hierna gaat u naar een Hutong, een oude traditionele woonwijk met hofjes, waar we met een rickshaw worden rondgereden.

Vanavond heeft u de mogelijkheid om de beroemde Kong Fu show bij te wonen (facultatief ca. 45 euro).

 

Dag 24. De Chinese muur, het olympisch park en 798 (ca. 170 km.)

Vandaag gaan we vroeg op pad om de Chinese muur te beklimmen. Het lopen op de muur kost namelijk een flinke inspanning. De muur werd meer dan tweeduizend jaar geleden waarschijnlijk om verschillende redenen gebouwd. Ten eerste was er in het droge noorden geen waterweg van oost naar west en dus functioneerde het als de noordelijke handelsroute. Bovendien wilde men de ‘barbaarse’ volkeren uit het noorden buiten de deur houden. In het totaal meet de muur meer dan vijfduizend kilometer. Het stuk bij Mutianyu, wat wij bekijken, is voor een groot gedeelte gerestaureerd. Op de terugweg brengen we een bezoek het Olympisch Park. We zien daar het ‘Vogelnest’, het stadion dat mede werd ontworpen door Ai Wei Wei en ‘The cube’ waar tijdens de Olympische Spelen van 2008 de zwemwedstrijden werden gehouden. Vervolgens rijden we naar Art District 798. Op dit oude fabrieksterrein zijn veel kunstenaars vanaf de jaren negentig neergestreken. Er zijn inmiddels talloze ateliers, gallerijen, musea en hippe koffietentjes.

 

Dag 25. Terug naar huis

Na een zeer indrukwekkende ontdekkingsreis vliegt u weer terug naar Amsterdam.

 

Timboektoers organiseert deze reis in samenwerking met Geke van Rooij van de Travelclub. De Trans-Siberische ontdekkingsreis valt onder de dekking van de SGR en het Calamiteitenfonds en wordt uitgevoerd volgens de regels van de ANVR. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Timboektoers.

Vertrekdata & prijzen

zomer 2021

 

Huidige verkoopprijs: € 4.797,-
Toeslag 1-persoonskamer: € 499,-

Uw vertrekdag is op maandag 24 augustus 2020

Minimum aantal deelnemers: 12
Maximum aantal deelnemers: 23

 

 

Vluchtschema
Amsterdam – Moskou
Irkoetsk of Beijing – Amsterdam (eventueel met tussenstop)
Indien u businessclass wilt vliegen dan is dit mogelijk. De meerprijs zal in dat geval aan u in rekening gebracht worden.

 

Inbegrepen bij uw reissom

 • Lijnvluchten Amsterdam – Moskou en Irkoetsk/Beijing – Amsterdam (eventueel met tussenstop)
 • Luchthavenbelastingen en heffingen.
 • Vervoer in een lokale touringcar met airconditioning.
 • Overnachting in 4-sterren-hotels in een 2-persoonskamer voorzien van bad/douche en toilet op basis van logies en ontbijt.
 • De excursies zoals omschreven in het programma.
 • Begeleiding door Jeroen van Rijn.

 

Niet inbegrepen bij uw reissom

 • Overige maaltijden en drankjes.
 • Entreegelden, ca. € 140,-
 • Kosten eventuele facultatieve excursies.
 • Fooien en uitgaven van persoonlijke aard.
 • Calamiteitenfonds, € 2,50 per dossier.
 • Eventuele brandstoftoeslagen die bij extreme omstandigheden door de luchtvaartmaatschappij worden opgelegd.
 • Kosten van de benodigde visa. Rusland ca. 65 euro, Mongolië ca. 60 euro en China ca. 125 euro. (Timboektoers kan bij de aanvraag assisteren).