×
Home Reizen Bedrijven Over Column Contact
Verrijk uzelf: ga mee op ontdekkingsreis met Timboektoers!

De Spaanse zilverroute, het vergeten handelspad van Iberia

12-daagse ontdekkingsreis

De Zilverroute, een bedriegelijke term is het eigenlijk. Romeinen hadden het louter over de Via Lata, ofwel de brede weg, die hen van de koper- en goudmijnen naar de havens bracht. Grof gezegd liep deze route dus van Gijón naar Cádiz. Deze reis volgt dat oude spoor en voert u mee naar het rijke verleden van het Spaanse binnenland. De sporen van Romeinen zijn dan ook overal zichtbaar. Stukken van de weg zouden overigens al voor de aankomst van deze veroveraars zijn aangelegd door lokale stammen. Bovendien is er in middeleeuwen en daarna zoveel nieuws ontstaan dat deze reis het hele verhaal van de complexe Spaanse geschiedenis vertelt. We reizen van de eerste christelijke kerken in Asturië naar de Moorse minaretten in Andalusië en van de Romeinse theaters tot de zuidelijke dorpen waar de veroveraars van Amerika opgroeiden. En ondertussen genieten wij van de fenomenale Spaanse landschappen en slapen we regelmatig op onvergetelijke historische locaties. Aarzel niet en schrijf u in voor een echte ontdekkingsreis. 


Dag 1: Amsterdam – Madrid ( 2 uur vliegen, daarna ca. 195 kilometer per bus)

We vliegen vanaf Amsterdam naar Madrid. Daar vandaan rijden we naar Avila om onder andere de imposante middeleeuwse stadsmuren te bekijken. Na een mooie verkenning reizen we door naar Segovia om ons te vergapen aan het prachtige Romeinse aquaduct dat dwars door het stadscentrum loopt. Zonder twijfel is dit een van de mooiste Spaanse stadsgezichten.

Overnachting: u verblijft een nacht in of in de omgeving van Segovia op basis van halfpension.

 

Dag 2: De erfenis van Colombus (ca. 170 kilometer)

We reizen door naar een klein stoffig dorp op de Spaanse meseta waar de wereldgeschiedenis sterk werd beinvloed. Het was namelijk in Tordesillas dat ooit afgezanten van de koningen van Portugal en Spanje met toestemmiing van de paus de wereld onderling verdeelden. Een verdrag dat tot op de dag van vandaag zijn sporen heeft nagelaten. De man die verantwwordelijk was voor deze samenkomst was Cristobal Colon, ofwel Columbus. Na zijn ontdekking van Amerika in 1492 moesten de wereldleiders dringend rond de tafel. Zelf schoot hij weinig op met de verdeling van de rijkdommen. Beroofd van zijn beloofde schatten en verbitterd door wat men hem had ontnomen, stierf hij eenzaam in een oud klooster te Valladolid. Deze levendige stad met haar schitterende façades bekijken we in de middag.

Overnachting: u verblijft een nacht in of in de omgeving van Valladolid op basis van logies en ontbijt.

 

Dag 3: Ondergrondse wonderen en romaanse kerken (ca. 310 kilometer)

In de ochtend bezichtigen we de grotten van Valporquero. Deze holtes, ontstaan in het kalksteenplateau, zijn vooral fraai door de schitterende druipsteenformaties. Daarna is het tijd om de meest serene romaanse kerkjes van Spanje te bekijken. Prachtig gelegen in verstild landschap voeren ze ons mee naar de vroege middeleeuwen. In de middag reizen we af naar havenstad Gijón, van waar ooit vele Spaanse bodemschatten per schip afgevoerd werden naar andere verre oorden.

Overnachting: u verblijft één nacht in Gijón op basis van logies en ontbijt.

 

Dag 4: Gaudi, chocolade en de natuurwonderen van Las Medulas (ca. 290 kilometer)

Onderweg naar het woeste Spaanse binnenland komen we langs het deftige Astorga waar we het exotische bischoppelijke paleis van Gaudi zien. Ook is het mogelijk om het chocolade museum te bezoeken. Het was in deze stad dat de Mexicaanse cacao vermengd met suiker op de markt gebracht werd; om vervolgens de wereld te veroveren. Na het bezoek aan de stad waar ook de pelgrimsweg naar Santiago doorheen leidt trekken we naar Las Medulas. Op deze plek bevonden zich de oude goudmijnen van de Romeinen. Zij woelden het landschap zo om dat er in de eeuwen daarna een onwerkelijk mooi natuurgebied is ontstaan. Hier kunnen de liefhebbers een prachtige wandeling maken.

Overnachting: u verblijft een nacht in of in de omgeving van Las Medulas op basis van logies en ontbijt.

 

Dag 5: Zamora en Salamanca (ca. 290 kilometer)

We beginnen de dag met opnieuw een hoogtepunt; het bezoek aan Zamora. Dit stadje gelegen aan de Duero bezit tientallen kerken en binnentreden is als een sprong naar de middeleeuwen. ‘s Middags bekijken we Salamanca, de universiteitsstad met gelige barokke zandstenen gevels die in de avonduren als de zon zakt roze kleuren. We zien mooie binnenplaatsen, de universiteit, kerken en kloosters. Vooral de plateresco versieringen geven de gebouwen van Salamanca een uniek karakter. Ook ‘s avonds kunt u volop genieten van het buitenleven op een van de vele terrassen.

Overnachting: u verblijft twee nachten in Salamanca op basis van logies en ontbijt. 

 

Dag 6: Peña de Francia of een rustdag (ca. 180 kilometer)

Misschien wilt u bijkomen van alle inspanningen gedurende de eerste dagen, dan is dat mogelijk. U kunt bijvoorbeeld ook zelf de stad Salamanca verder verkennen. Maar ook is het mogelijk om de bergen in te trekken om daar de Peña de Francia  te bezoeken. Deze berg biedt een fenomenaal uitzicht over het weidse landschap. Een ruige streek met pieken van meer dan 1700 meter hoogte. Vooral de flora en fauna zijn de moeite waard. Ook op de berg ligt een waar pelgrimsoord waar men al zeshonderd jaar een zwart madonnabeeld vereert. Uiteraard kunnen we deze bedevaartskapel van Nuestra Señora de la Peña de Francia, niet overslaan. 

 

Dag 7: Renaissancestad Cáceres (ca. 205 kilometer)

Een dag om een andere pittoreske provinciestad te bezichten. In de ochtend verruilen we na ongeveer 2,5 uur rijden het zwierige Salamanca voor het robuuste Cáceres. Deze renaissancestad dateert vooral uit de 15e en 16e eeuw en wordt gekenmerkt door de vele kantelen. Het is heerlijk om te verdwalen in de straatjes van de oude binnenstad.

Overnachting: u verblijft één nacht in Cáceres op basis van logies en ontbijt. 

   

Dag 8: Het oude Emerita Augusta in Mérida (ca. 160 kilometer)

Tijd voor een voornamelijk Romeins avontuur. Als we ons in de stad Mérida begeven, struikelen we over de vele monumenten. Het antieke theater, aquaducten, de renbaan, het amfitheater en de triomfboog zijn restanten van een glorietijd die we tijdens onze stadswandeling aandoen. In de middag bezoeken we ook nog het liefelijke Zafra alvorens we naar ons hotel afreizen.

Overnachting: u verblijft twee nachten in de omgeving van Zafra op basis van logies en ontbijt.

 

Dag 9: De mijnen van Riotinto (ca. 250 kilometer)

Opnieuw een schitterend gebied waar Romeinen aan extensieve mijnbouw deden. Tot op de dag van vandaag wordt er gegraven langs de rivier naar koper, ijzer, goud en zilver. Het water heeft een rode kleur door de vele metalen in het water. Hier maken we een leuke wandeling en wellicht kunnen we, als de tijd het toestaat, op een treintje stappen richting de oude mijnschachten. Deze dag is bij mooi weer een waar natuurlijk hoogtepunt van de reis.

 

Dag 10: De oude havenstad Sevilla (ca. 155 kilometer)

Deze dag beginnen we met een bezoek aan het fotogenieke Plaza de España. Daarna wandelen we door de pitoresque middeleeuwse stegen van Barrio de Santa Cruz. We bezoeken ook hier de kathedraal. Deze heeft misschien wel de meest wonderlijke toren van de wereld; de Giralda. Het is eigenlijk een minaret die werd omgebouwd tot klokkentoren nadat ook deze stad in handen kwam van de katholieke troepen. We vinden hier trouwens tevens het graf van werelds meest beroemde zeevaarder: Columbus. Een bezoek aan het Alcázares Reales, het koninklijke Mudéjarpaleis, mag zeker niet ontbreken. De islamitische kunstenaars, die mochten blijven na de (her)verovering van Spanje – werden ingezet om het koninklijk paleis te verfraaien. In de vrije namiddag kunnen liefhebbers nog naar het museum van de schone kunsten, naar het Casa de Pilatus of vanaf een terras de zwierige sfeer op straat gade slaan. 

 

Dag 11: Het einde van de wereld in Cádiz en de sherry van Jerez (ca. 250 kilometer)

‘s Morgens begeven we ons richting het zuiden om eerst de stad Jerez te verkennen. Daar leren we uiteraard ook hoe de sherry gemaakt wordt. De Spanjaarden zelf spreken liever van Fino de Jerez maar als sherry, de verbastering van deze naam, heeft de versterkte wijn wereldwijde faam verkregen. Later rijden we door naar Cadiz dat gelegen is op een landtong in de Atlantische Oceaan.De stad wordt ook wel gezien als de Europese evenknie van Havana vanwege de architectuur en de ligging aan zee.

 

Dag 12: Terug naar Amsterdam (ca. 200 kilometer)

Vandaag is helaas de mooie ontdekkingsreis ten einde. Na een bustocht door het golvende Andalusische landschap stappen we in het vliegtuig om naar huis terug te keren. 

Overnachting: u verblijft twee nachten in Sevilla op basis van logies en ontbijt. 

 

Timboektoers organiseert deze reis in samenwerking met SRC-Reizen op Maat.

 

De reis  valt onder de dekking van de SGR en het Calamiteitenfonds en wordt uitgevoerd volgens de regels van de ANVR. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Timboektoers.

Vertrekdata & prijzen

Verkoopprijs: € 1559,-
 
Toeslag
1-persoonskamer: € 190,-
 
Uw vertrekdag is op zaterdag 13 oktober 2018
Minimum aantal deelnemers: 8
Maximum aantal deelnemers: 17
 
Inbegrepen bij uw reissom:
 
• Lijnvluchten Amsterdam – Madrid en  Malaga – Amsterdam.
• Luchthavenbelastingen en heffingen.
• Vervoer in een lokale touringcar.
• Welkomstdiner op dag 1.
• Overnachting in 2-persoonskamer voorzien van bad of douche en toilet.
• Bijna alle overnachtingen in 4-sterrenhotels (met slechts één enkele uitzondering).
• De excursies zoals omschreven in het programma.
• Begeleiding door Jeroen van Rijn.
 
Niet inbegrepen bij uw reissom:
 
• Drankjes en maaltijden tijdens de vlucht.
• Overige maaltijden en drankjes. 
• Entreegelden, € 65,-
• Kosten facultatieve excursies.
• Fooien en uitgaven van persoonlijke aard.
• Calamiteitenfonds, € 2,50 per dossier ( max 9 personen).