×
Home Reizen Bedrijven Over Column Contact
Verrijk uzelf: ga mee op ontdekkingsreis met Timboektoers!

Sint Petersburg

Tijdens deze bijzondere ontdekkingsreis volgen we iedere dag een ander spoor van Nederlanders die ooit ronddoolden in dit reusachtige land. Zo bezoeken we Vasilevski eiland, het oude centrum van de stad, waar Peter de Grote in de 18e eeuw veel Nederlandse wetenschappers naartoe wist te halen. Ook gaan we naar Pavlosk, het buitenpaleis, waar onze koningin Anna Paulowna soms met haar hofhouding verbleef. Natuurlijk wandelen we over de grote boulevard Nevski Prospekt waar de textielhandelaren uit het Overijsselse Vriezenveen eens winkels en een eigen kerk bezaten. Een minder vrolijk hoofdstuk uit de Russische geschiedenis zijn de jaren dertig. Veel Nederlandse idealisten trokken in die tijd richting het oosten om te helpen bij de opbouw van de modelstaat. We zien dan ook grote bouwkundige werken van Stalin waarbij Nederlandse ingenieurs betrokken waren. Uiteraard mag een bezoek aan de Hermitage niet ontbreken. Hier zien we onder andere de werken van Hollandse meesters als Rembrandt en Potter. In het zeer cultureel ontwikkelde Sint Petersburg is zoveel te ontdekken dat het u zal doen duizelen. Zelfs een splinter van Het Behouden Huys van Willem Barentsz wordt in deze stad tentoongesteld. Geen dag is hetzelfde en niets is zoals u het zich voorstelt. Ga mee op avontuur met Timboektoers en leer Rusland van een totaal andere kant kennen.


Dag 1. Een venster op Europa (ca. 25 km)

Na een vlucht vanuit Amsterdam arriveert u in de middag in Sint Petersburg. Deze miljoenenstad is de droom van iedere reiziger. U vindt hier ontelbaar veel musea, paleizen en theaters. Ter kennismaking beginnen we met een mooie stadstour waarbij we onder andere de Izaäkkathedraal, de Nevski Prospekt, het winterpaleis en de bloedkerk zien. Sint Petersburg is een waar openlucht museum.

Overnachting: u verblijft vijf nachten in Sint Petersburg.

 

Dag 2. Hermitage en PPK (ca. 15 km)

Na het ontbijt vertrekt u naar de Petrus en Paulusvesting. Dit fort werd in opdracht van Peter de Grote in de 18e eeuw gebouwd door 25.000 Zweedse krijgsgevangenen. Hier liggen vele beroemde Russische tsaren begraven. Ook de familie van de laatste tsaar, Nicolaas de Tweede, heeft hier een eigen rustplaats gekregen. Na de Russische revolutie van 1917 werden de tsaar en zijn familie op gruwelijke wijze vermoord door de Bolsjewieken. Pas in de jaren negentig werden de resten in opdracht van Boris Jeltsin herbegraven. Na dit bezoek gaat u naar de Hermitage. Dit museum, gevestigd in het oude winterpaleis, heeft een collectie van drie miljoen kunstwerken. Hier hangen ook schilderijen van verschillende grote Hollandse meesters zoals Rembrandt, Ter Borch en Potter. In het klassieke gebouw, gelegen aan de rivier Neva, krijgt u een rondleiding van een Nederlands sprekende kunstkenner.

 

Dag 3. Pavlosk; het hofleven volgens Marie Cornélie van Wassenaer Obdam (ca. 40 km)

Tsarina Catharina de Grote, liet in 1780 even buiten de stad een prachtig paleis bouwen voor haar zoon Paul, de vader van “onze” koningin Anna Paulowna. Met enige regelmaat bezocht Anna dit buitenpaleis. Zo ook in 1824 toen een puissant rijke jongedame uit Twente mee reisde. Deze Marie Cornélie van Wassenaer Obdam hield in het geheim een dagboek bij waardoor wij een goed beeld krijgen van het leven aan het Russische hof. In de ochtend bekijken wij dit indrukwekkende paleis en de bijhorende tuinen waarna we terugreizen naar de stad. Daar bekijken we de Sint Izaäkkathedraal. Uit meer dan 300.000 ton natuursteen is deze kathedraal opgetrokken. Dit kunstwerk werd in de 19e eeuw door duizenden arbeiders gebouwd. Nog steeds steekt het hoog boven het oude centrum uit. Uiteindelijk beklimmen we de kathedraal voor een fenomenaal uitzicht.

 

Dag 4. Vassilevski Ostrov; een blauwdruk van Holland (ca. 20 km)

Vandaag bezoeken we het oude centrum van Sint Petersburg, Vasilevski Ostrov. Dit is het eiland waar het beursgebouw, de haven en ook het eerste museum van Rusland werden gebouwd. Het centrum van een nieuwe wereldmacht dat op Hollandse leest was geschoeid. Eerst bezoeken we de zogenaamde Kunstkamera, het eerste museum van Rusland. Hier is nog een deel van de anatomische collectie van Frederik Ruysch en Albertus Seba uit Amsterdam te zien. Peter de Grote was onder de indruk van het werk van de Nederlandse wetenschappers en drong er bij Herman Boerhaave bijvoorbeeld herhaaldelijk op aan om naar Rusland te komen. Boerhaave had het blijkbaar prima naar zijn zin in Leiden en legde het lucratieve aanbod naast zich neer. Anderen gingen wel op de uitnodiging van de tsaar in. We verkennen het eiland aan de hand van de levensverhalen van Nicolaas Bidloo en de gebroeders Kaau. De Hollandse invloed in de architectuur is vooral goed te zien in het Mensjikov-paleis, waar bauw-witte tegels de muren sieren. In de middag heeft u vrije tijd om andere delen van de stad te verkennen.

 

Dag 5. De jaren dertig; Nederlandse idealisten in het nauw (ca. 20 km)

Nederlandse bouwkundigen als Dirk Schermerhorn, Sebald Rutgers en Thijs Wiessing vertrokken in het begin van de vorige eeuw naar Rusland om een nieuwe heilstaat op te bouwen. Wat dreef hen en waar hielden zij zich mee bezig? Van Schermerhorn is bekend dat hij een belangrijke rol had bij de aanleg van de metro. Het project zou hem uiteindelijk vreemd genoeg fataal worden. Vandaag beginnen we met een rondgang in de ondergrondse. Moskou heeft volgens velen het mooiste metronetwerk ter wereld maar het stelsel van Sint Petersburg toont veel overeenkomsten. Niet verwonderlijk, het werd immers in dezelfde periode door dezelfde handen gemaakt. Ook hier zijn de stations ware ondergrondse paleizen. We kijken verder ook naar de wijk rondom het enorme Moskovsky Ploshad. In de jaren dertig besloot men om het centrum van Sint Petersburg iets naar het zuiden te verplaatsen. Er moest een megalomane modelstad verrijzen. Vooral het reusachtige bestuursgebouw voert ons terug naar die tijd. In de namiddag kunt u een indrukwekkende boottocht (kosten niet inbegrepen) maken over de rivier Neva en de prachtige kanalen van de stad. Wellicht heeft u na een opnieuw enerverende dag nog energie en zin om een voorstelling te bekijken in het wereldberoemde Mariinsky-theater (optioneel).

 

Dag 6. Kerkdienst, boerenmarkt of de splinter van Het Behouden Huys (ca. 20 km)

Vandaag kunt u uitslapen maar misschien gaat u toch liever vroeg uit de veren om een Russische mis bij te wonen. In de kerk van de heilige Vladimir zijn bijvoorbeeld regelmatig diensten. Vlakbij zou u dan nog een stuk hout van Het Behouden Huys van Willem Barentsz kunnen bekijken. In de vitrinekast van dit nagenoeg onbekende museum hangen zelfs nog de vilten hoedjes die de Nederlandse scheepslieden op Nova Zembla achter lieten. Ook is er genoeg tijd om de laatste souvenirs te kopen. In de loop van de middag vertrekt u richting de luchthaven voor de terugvlucht naar Nederland. Onderweg maken we een stop bij het zeer indrukwekkende Blokkade-monument en museum.

 

Timboektoers organiseert deze reis in samenwerking met SRC-Reizen op Maat. De 6-daagse rondreis door Rusland valt onder de dekking van de SGR en het Calamiteitenfonds en wordt uitgevoerd volgens de regels van de ANVR. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Timboektoers (06-12207122).

Vertrekdata & prijzen

16 augustus 2016 € 885,-

Toeslag
1-persoonskamer € 150,-

Uw vertrekdag valt op een dinsdag.
Minimum aantal deelnemers: 10
Maximum aantal deelnemers: 20

Let op: Indien nodig kan de volgorde van het programma gewijzigd worden.

Amsterdam – Sint Petersburg 12.35 uur – 16.35 uur
Sint Petersburg – Amsterdam 17.30 uur – 19.25 uur

Let op: Bij eventuele overboekingen van de genoemde hotels zal een kwalitatief gelijkwaardig of beter hotel gezocht worden ter vervanging.

Inbegrepen bij uw reissom
* Lijnvluchten Amsterdam – Sint Petersburg en Sint Petersburg – Amsterdam met KLM.
* Luchthavenbelastingen en heffingen.
* Vervoer met een lokale touringcar en de metro.
* U verblijft in een goed centraal gelegen 4-sterrenhotel.
* Overnachting in 2-persoonskamer voorzien van bad of douche en toilet.
* De excursies zoals omschreven in het programma.
* Begeleiding door Jeroen van Rijn.
* 5 Overnachtingen op basis van logies en ontbijt.

Niet inbegrepen bij uw reissom
* Overige maaltijden en drankjes.
* Visumkosten met assistentie, ca. € 80,-  Indien u zelf uw visum regelt bij het Russisch consulaat zijn de kosten beduidend lager.
* Entreegelden, ca. € 55,-
* Kosten facultatieve excursies.
* Fooien en uitgaven van persoonlijke aard.
* Calamiteitenfonds, € 2,50 per dossier.
* Eventuele brandstoftoeslagen die bij extreme omstandigheden door de luchtvaartmaatschappij worden opgelegd.