×
Home Reizen Bedrijven Over Column Contact
Verrijk uzelf: ga mee op ontdekkingsreis met Timboektoers!

Sint Petersburg;  Een Russisch avontuur

Lange tijd lag de stad Sint Petersburg verborgen achter het ijzeren gordijn. Nu, ruim twintig jaar na de val van de muur, verkennen steeds meer mensen de voormalige Russische hoofdstad. Volgens de medewerkers van Timboektoers is het één van de mooiste steden ter wereld. Sommigen noemen de stad ‘het Venetië van het noorden’, maar misschien is het beter te omschrijven als een mix van Stockholm, Amsterdam en Wenen. Ontelbare monumenten en musea zijn te bezichtigen maar vooral de reusachtige Hermitage trekt de aandacht van bezoekers. Dit museum herbergt dan ook meer dan drie miljoen kunstwerken! Naast de culturele hoogtepunten heeft Sint Petersburg ook een extreem bruisend nachtleven. Moderne discotheken staan naast Russische café’s waar nog steeds de sfeer hangt van onze eigen jaren zeventig en tachtig. Timboektoers is al jaren actief in Rusland en kent als geen ander de geheimen van de stad.


Dag 1: Aankomst in de oude tsarenstad

Na een vlucht vanuit Amsterdam, Munster of Düsseldorf komen we in de middag aan in het voormalige Leningrad. De bevolking van Sint Petersburg besloot in 1991 om de oude naam weer terug te geven aan de stad. We meteen een stadstour waarbij we onder andere de Stalinistische wijk, de bloedkerk en het winterpaleis zien. Daarna gaan we voor de check-in naar ons hotel, dat in het centrum gelegen is. ’s Avonds is er de mogelijkheid om van de Russische keuken te proeven in een traditioneel restaurant.

 

Dag 2: Hermitage en de graven van de laatste Romanov’s

Na het ontbijt vertrekken we naar de Petrus en Paulusvesting. Deze vesting werd in de 18e eeuw in opdracht van Peter de Grote gebouwd door 25.000 Zweedse krijgsgevangenen. Hier liggen vele beroemde Russische tsaren begraven. Ook de familie van de laatste tsaar, Nicolaas de Tweede, heeft hier een eigen rustplaats gekregen. Na de Russische revolutie van 1917 werden de tsaar en zijn familie op gruwelijke wijze vermoord door de Bolsjewieken. Pas in de jaren negentig werden de resten in opdracht van Boris Jeltsin herbegraven. Na dit bezoek gaan we naar de Hermitage. Dit museum, gevestigd in het oude winterpaleis, heeft een collectie van drie miljoen kunstwerken. Alle grote kunstenaars, van Rembrandt tot Picasso, hebben hier iets aan de muur hangen. In het klassieke gebouw, gelegen aan de rivier Neva, krijgen we een rondleiding van een Nederlands sprekende kunstkenner. In de namiddag maken we een rondvaart over de grachten want vanaf het water is de stad op haar mooist. Daarna gaan we terug naar het hotel om op te frissen voor de avond. U kunt het diner gebruiken in verschillende restaurants. De stad heeft een zeer groot aanbod omdat de keukens van alle voormalige Sovjet-republieken vertegenwoordigd zijn. Zo kunt u de gekruide Georgische keuken leren kennen maar ook de vleesgerechten van de Turkmenen zijn zeer smakelijk. In de late avond zijn er evenveel opties. Feesten tussen de “nieuwe rijken” in de beroemdste club van Rusland of drinken met de alternatieve jongeren in chaotische studentenpubs. Sint Petersburg heeft het allemaal.

 

Dag 3:

In de ochtend brengen we een bezoek aan de Izaäkkathedraal. Dit gebouw biedt een geweldig uitzicht over de stad. Daarna bezoeken we op weg naar de luchthaven het blokkade-museum. Dit zeer indrukwekkende museum vertelt over de 900 dagen die de stad omsingeld was door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nooit gaf de bevolking zich over en mede daardoor wisten de Russen uiteindelijk de strijd op eigen grond te winnen. Het respect van de Russen voor het verweer van de oude hoofdstad is zeer groot. Sint Petersburg heeft dan ook een officiële heldenstatus. Na een onvergetelijk bezoek vliegen wij in de middag terug naar Amsterdam, Munster of Düsseldorf.

 

Dag 4: Optionele vierde dag voor bezoek aan buitenpaleizen.

Indien u het verblijf iets langer wenst dan is dat uiteraard mogelijk. Op deze extra dag zou u een bezoek kunnen brengen aan één van de vele buitenpaleizen van de Russische tsaren. Peterhof is bijvoorbeeld echt een bezoek waard. Het staat in de wereld ook wel bekend als het Russische Versailles. Iets verderop ligt het Catharinepaleis, waar men de beroemde barnsteenkamer kan bezichtigen. Beide paleizen worden zeer druk bezocht door toeristen. Bij het paleis van Paul I, Pavlosk, is het rustiger terwijl men zich ook hier kan vergapen aan de rijkdom van weleer. Maar wellicht spendeert u liever nog wat tijd in het centrum van de stad. Zo staat midden in het centrum het Russisch museum met indrukwekkende werken van Surikov, Repin, Malevitsj en Kandinsky! Verder kunt u meer dan honderd meter onder de grond de mooiste metrostations bekijken. Zoals gezegd er zijn tientallen musea en kerken die allemaal de moeite waard zijn om te bezoeken. Heeft u genoeg van alle indrukken, dan zijn er voldoende winkelstraten om even doorheen te slenteren of terrasjes om op neer te strijken. In de avond kunt u een voorstelling in het beroemde Mariinskytheater bijwonen.

Vertrekdata & prijzen

Prijs vanaf 450 euro per persoon! (bij minimaal 10 personen).
(De prijs is zeer afhankelijk van de tijd van het jaar waarin gereisd wordt, de kwaliteit van het hotel, etcetera).
(Deze reis is ook individueel te maken en ook dan zal de prijs afwijkend zijn).
 
Inbegrepen:

·    Vlucht van Amsterdam, Munster of Düsseldorf naar Sint Petersburg en vice versa.
·    Luchthavenbelastingen en heffingen.
·    Vervoer ter plekke met bus en metro.
·    Overnachtingen in 2-persoonskamer voorzien van bad of douche en toilet.
·    Verzorging op basis van logies en ontbijt.
·    Rondvaart.
·    Alle excursies zoals omschreven.
·    Rondleiding door een Nederlands sprekende kunstkenner in de Hermitage.
·    Gedurende de gehele reis wordt u begeleid door een deskundige gids.

Niet inbegrepen:

·    Maaltijden.
·    Visumkosten (ca. 90 euro).
·    Entreegelden.
·    Fooien.
·    Overige persoonlijke uitgaven.