×
Home Reizen Bedrijven Over Column Contact
Verrijk uzelf: ga mee op ontdekkingsreis met Timboektoers!

Puglia; Reizen door de hak van de laars

9-daagse ontdekkingsreis door onbekend Italië

Om het echte Italië te ervaren moet men van de gebaande paden af. Dit jaar gaat mijn ontdekkingsreis naar Puglia; de zogenaamde hak van de laars. Puglia of Apulië zoals wij soms zeggen is nog niet aangetast door het massatoerisme. In het zuiden van Italië treden we af en toe terug in de tijd. Zo dalen we af langs de grotwoningen van Matera en wanen ons in een Bijbelse plaats. Naast culturele schatten, zoals wij die tegenkomen in Lecce, Bari en Otranto, is er ook tijd voor de natuur. We bezoeken bijvoorbeeld het nationale park van Gargano en dalen af in de grotten van Castellana. Geen dag is hetzelfde tijdens deze unieke rondreis. Zo gaan we zelfs naar de baar van Padre Pio. Dit curieuze graf van de vereerde wonderdoener is een van de vele hoogtepunten van deze nieuwe ontdekkingsreis.    


Dag 1. Amsterdam – Bari (ca. 130 km)

Op de eerste dag vliegen we van Amsterdam naar Bari. U wordt op de luchthaven opgewacht door uw reisleider Jeroen van Rijn. Vanaf de luchthaven rijden we naar ons hotel nabij Monte Sant’Angelo 

Overnachting: u verblijft twee nachten in de omgeving van Monte Sant’Angelo op basis van halfpension.


Dag 2. Parco Nazionale Gargano en het vereerde lichaam van Padre Pio.
(ca. 120 km)

Vandaag trekken we door de zogenaamde spoor van de laars. Dit stuk land steekt zo’n zeventig kilometer uit in de Adriatische Zee. Eerst bezoeken we het mooie nationale park Gargano waartoe onder andere het Foresta Umbra behoort. Aldaar kunnen we een leuke wandeling maken. In de middag doen we San Giovanni Rotondo aan. Deze stad is voor veel Italianen de belangrijkste bedevaartsplaats van het land. Hier ligt namelijk sinds de jaren zestig de mysticus Padre Pio opgebaard. Tijdens zijn leven zou deze pater meerdere wonderen verricht hebben en tevens was hij de drager van de zogenaamde stigmata. Er is altijd veel discussie geweest over deze wonden. Waren deze bloedingen, zoals ook Christus deze aan het kruis had, wel authentiek? Sommige hielden hem voor een bedrieger maar uiteindelijk werd hij door de Rooms Katholieke kerk heilig verklaard.   

 

Dag 3. Castel del Monte; de stenen kroon van Puglia en de haven van Trani. (ca. 265 km)

Na het ontbijt rijden we naar Castel del Monte, een kasteel gelegen op een heuvel in de binnenlanden van Puglia. Deze robuuste achthoekige vesting heeft vanaf de 13e eeuw dienst gedaan. Soms heerste men vanuit hier over de regio, dan weer was het een schuiloord tijdens een pestepidemie. Na onze bezichtiging zoeken we het lieflijke kustplaatsje Trani op waar u heerlijk vis kunt eten in een van de vele restaurantjes bij de haven. Ook is er tijd om door de straten van de oude Joodse wijk te dwalen en een van mooiste kathedralen van Zuid Italië te bezichtigen. Hierna reizen we door naar de omgeving van Fasano waar ons hotel gelegen is.     

Overnachting: u verblijft drie nachten in de omgeving van Fasano op basis van halfpension.

 

Dag 4. De grotwoningen van Matera. (ca. 200 km)

We verlaten voor heel even Puglia om in de naastgelegen regio Basilicata een van de meest eigenaardige plaatsen van Italië te bezichtigen; Matera. Deze plaats werd al bewoond in de prehistorie. De vroege bewoners maakten met de hand grotwoningen in het ‘zachte’ kalkgesteente. De plaats diende als decor voor vele films. Regisseurs als Pasolini, Rosi, Rossellini en ook Mel Gibson, die The Passion of the Christ hier draaide, kwamen op het unieke stadje af. Het is in Matera alsof we een andere wereld binnentreden. Wellicht is er vandaag op de terugweg ook nog tijd om het dorp Altamura te bekijken.

 

Dag 5. Het graf van Sint Nicolaas. (ca. 130 km)

’s Morgens gaan we naar Bari, de hoofdstad van Puglia. Uiteraard bezoeken we de schrijn van Sint Nicolaas. Zijn beenderen lagen de eerste zeven eeuwen na zijn overlijden begraven in het Byzantijnse Myra. Waarschijnlijk hebben grafrovers in de elfde eeuw zijn knekels naar Bari overgebracht. De devotie van sommige gelovigen gaat zo ver dat zij nog weleens trachten om in de crypte een stuk hout van de schrijn af te bijten. Na het bezoek aan deze fascinerende stad reizen we naar Polignano a Mare, een pittoresk plaatsje iets verderop aan kust. Dit stadje ligt prachtig hoog op de kliffen. We kunnen hier heerlijk ronddolen of een duik nemen in de prachtige baai.    


Dag 6. De grotten van Castellanna en de smurfenhuisjes van Alberobello
(ca. 165 km)

We bezoeken vandaag eerst de beroemde druipsteengrotten van Castellana. Daarna reizen we door naar een Masseria, een boerderij op platteland van Puglia. Hier krijgen we kookles, leren we over orecchiette en mozzarella en proeven we de lokale specialiteiten. Na deze bijzondere lunch rijden we door een sprookjesachtig landschap. Het is de streek van de truli. Deze onwerkelijk kleine woninkjes sieren het straatbeeld in en rondom Alberobello. Deze unieke huizen staan inmiddels zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarna rijden we door naar de barokke juweel Lecce voor de laatste drie overnachtingen 

Overnachting: u verblijft drie nachten in Lecce op basis van halfpension.

 

Dag 7. Lecce en Otranto. (ca. 90 km)

Dit is een dag boordevol met cultuurschatten. Allereerst verkennen we het centrum van de schitterende stad Lecce. We zien het Piazza del Duomo en het Piazza Sant’Oronzo. Ook bezoeken we het Romeins amfitheater en de Basilica di Santa Croce. ’s Middags nemen we een kijkje in Otranto. Een waar hoogtepunt van de reis is het aanschouwen van de mozaïekvloer van de lokale Annunciatiekathedraal. Deze vloer uit de 12e eeuw meet 54 bij 28 meter en vertelt de bezoeker een prachtig verhaal.

 

Dag 8. Vertrek  (ca. 180 km)

Nog een keer trekken we eropuit. We zien overweldigende fresco’s en we vergapen ons aan de barokarchitectuur in Galatina. Daarna rijden we voor een korte stop naar Galipoli, ook wel La Citta Bella genoemd. Deze oorspronkelijke antieke Griekse stad is gelegen op een eiland en via een brug verbonden met het vasteland. We ronden onze dag af in Santa Maria di Leuca, waar de Ionische en Adriatische Zee elkaar ontmoeten. Hier kunt u een leuke boottocht (optioneel) maken langs de uiterste punt van de zogenaamde hak van de Italiaanse laars.

 

Dag 9. Vertrek  (ca. 170 km)

We reizen terug naar de luchthaven van Bari om vandaar met Transavia naar Schiphol te vliegen. Het einde van een fascinerende ontdekkingsreis.

 

Deze reis wordt uitgevoerd door SRC-Reizen op Maat. Het programma is geheel samengesteld door Timboektoers. Deze reis valt onder de dekking van de SGR en het Calamiteitenfonds en wordt uitgevoerd volgens de regels van de ANVR. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Timboektoers.

Vertrekdata & prijzen

15 mei 2018           € 1248,-    

Toeslag
1-persoonskamer     € 180,-    

Minimum aantal deelnemers: 10
Maximum aantal deelnemers: 21

Vluchtschema
Amsterdam – Bari  12.15 – 14.45 uur
Bari – Amsterdam  21.40 – 00.25 uur

Verblijf
U verblijft in goede 4-sterren hotels. Gemiddeld scoren deze hoger dan een 8 bij de reizigers.

Inbegrepen bij uw reissom

 • Lijnvluchten Amsterdam – Bari en Bari – Amsterdam met Transavia.
 • Luchthavenbelastingen en heffingen.
 • Vervoer in een lokale touringcar met airconditioning.
 • U verblijft in goede 4-sterren hotels.     
 • Overnachting in 2-persoonskamer voorzien bad of douche en toilet.
 • De excursies zoals omschreven in het programma.
 • Begeleiding door Jeroen van Rijn.
 • 8 overnachtingen op basis van halfpension.
 • 1 x lunch
 • Kookcursus

Niet inbegrepen bij uw reissom

 • Overige maaltijden en drankjes.
 • Entreegelden, ca. € 55,-
 • Kosten facultatieve excursies.
 • Fooien en uitgaven van persoonlijke aard.
 • Calamiteitenfonds, € 2,50 per dossier.
 • Eventuele brandstoftoeslagen die bij extreme omstandigheden door de luchtvaartmaatschappij worden opgelegd.