×
Home Reizen Bedrijven Over Column Contact
Verrijk uzelf: ga mee op ontdekkingsreis met Timboektoers!

De verrijzenis van de Chinese draak

19-daagse ontdekkingstocht dwars door China

China was lange periodes van de menselijke geschiedenis het machtigste land ter wereld maar na een boerenopstand aan het einde van de veertiende eeuw deed het de deur naar de buitenwereld steeds verder dicht. Vreemdelingen werden op afstand gehouden en zo raakte het land in zichzelf gekeerd. Pas na de dood van Mao in 1976 zochten de Chinezen onder leiding van Deng Xiaoping weer echt contact met de rest van de wereld. De wederopstanding van het zogenaamde ‘Rijk van het Midden’ is indrukwekkend. Het oude wordt daardoor helaas in rap tempo afgebroken. Ahoewel er soms ook schitterende nieuwe architectuur voor in de plaats komt, is het verlies van de traditionele woonwijken onvergeeflijk. Tijdens deze reis willen wij u meevoeren naar plekken waar het oude China nog bestaat en tegelijkertijd het hedendaagse leven tonen. Fascinerend is voor deze reis een understatement. U zal van de ene verbazing in de andere vallen. De snelheid waarmee alles verandert, het pittoreske maar ook achtergebleven platteland en de overweldigende natuur zijn allemaal in deze reis verwerkt. De ontdekkingsreis leidt van het uit zijn voegen barstencde Beijing naar de wereldhaven Hong Kong. Na de hoofdstad doet u de provinciestad Datong aan, van waar we ook het platteland bezoeken. Daarna trekt u naar de oude hoofdstad Xian om de stenen wakers bij het graf van de megalomane keizer Qin Shi Huangdi te bekijken. Deze imposante monumenten laten we vervolgens achter ons om dwars door te steken naar het zuiden. Daar komt u in minder bekende streken van China. Zo zien we in de provincie Guizhou oude dorpen die bewoond worden door minderheden. De meest schilderachtige landschappen zijn overigens verderop te vinden in Guangxi. Hier belandt u in een natuurlijk sprookje. De reis wordt afgesloten in Hong Kong, een van de havenhoofden voor de internationale handel. Wij zijn ervan overtuigd dat deze unieke reis het echte China laat zien. Het is nu wel het moment om te gaan omdat men in China gelooft dat om vooruit te gaan het oude zal moeten wijken. We zijn nog net op tijd dus boek nu voor een onvergetelijke zomer.


Dag 1. Vertrek richting Beijing

Vandaag vliegt u van Amsterdam naar Beijing.

 

Dag 2. Beijing; communistisch capitool én moderne metropool (ca. 70 km.)

Op de luchthaven wordt u verwelkomd door uw reisleider. Daarna maakt u gelijk een eerste oriënterende toer door deze enorme stad. Het is niet verstandig om nu te gaan slapen omdat u dan de komende dagen met een jet lag blijft zitten. Het beste is om direct het dagritme van de bestemming aan te nemen. Gekozen is voor een licht programma. We slenteren even over een oude antiekmarkt en bekijken de tempel van de hemel, welke gelegen is in een groot en vermakelijk stadspark. Vooral oudere Chinezen komen hier graag om samen muziek te maken, te dansen of om mahjong te spelen. De tempel was de plek waar de chinese keizer jaarlijks naartoe werd gebracht om een goede oogst af te smeken. Hierna gaat u naar een Hutong, een oude traditionele woonwijk met hofjes, waar we met een rickshaw worden rondgereden.

’s Avonds is het mogelijk om een Peking eend diner te gebruiken. Echt een delicatesse (facultatief).

Overnachting: u verblijft twee nachten in Beijing.

 

Dag 3. The great wall, het olympisch park en 798  (ca. 170 km.)

Vandaag gaan we vroeg op pad om de Chinese muur te beklimmen. Het lopen op de muur kost namelijk een flinke inspanning. De muur werd meer dan tweeduizend jaar geleden waarschijnlijk om verschillende redenen gebouwd. Ten eerste was er in het droge noorden geen waterweg van oost naar west en dus functioneerde het als de noordelijke handelsroute. Daarnaast wilde men de ‘barbaarse’ volkeren uit het noorden buiten de deur houden. In het totaal meette de muur meer dan vijfduizend kilometer. Het stuk bij Mutianyu, wat wij bekijken, is voor een groot gedeelte gerestaureerd. Op de terugweg brengen we een bezoek het Olympisch Park We zien daar het ‘Vogelnest’, het stadion dat mede werd ontworpen door Ai Wei Wei en ‘The cube’ waar tijdens de Olympische Spelen van 2008 de zwemwedstrijden werden gehouden. Vervolgens rijden we naar Art District 798. Op dit oude fabrieksterrein zijn veel kunstenaars vanaf de jaren negentig neergestreken. Er zijn inmiddels talloze ateliers, gallerijen, musea en hippe koffietentjes.

Vanavond heeft u de mogelijkheid om de beroemde Kong Fu show bij te wonen (facultatief).

 

Dag 4. Verboden Stad en het Plein van de Hemelse Vrede (ca.360 km per trein)

We gaan vroeg op om de Verboden Stad te bezoeken. Ooit was dit het woon en werkpaleis van de Chinese keizer en zijn hofhouding. De afmetingen doen duizelen. Er zijn hier naar verluidt bijna tienduizend vertrekken. Als wij na de entree richting het noorden lopen dan naderen we steeds meer het oude privédomein van de keizer. We proberen ons te bedenken hoe het was in de tijd dat hier geprivilegieerde vrouwen, eunuchen, mandarijnen en meer dan 3000 concubines in deze immense stad rond wandelden.

Buiten zien we het Plein van de Hemelse Vrede, opnieuw van reusachtig formaat. Blikvanger is de grote vierkante kubus waarin het lichaam van Mao Zedong ligt opgebaard. Voor veel Chinezen is hij, ondanks al zijn misdaden, toch de moedige stichter van de Volksrepubliek. In de middag stappen we op de trein om naar Datong af te rezen.

In de avond arriveren we in deze stad, waarna we naar ons hotel worden gebracht.

Overnachting: u verblijft twee nachten in Datong.

 

Dag 5. Grotten met duizenden Boeddhabeelden en de restanten van de muur (ca. 100 km.)

De dag begint met een bezoek aan de imposante grotten van Yungang. Dit zijn zeer oude tempelgrotten, die gedurende de vijfde en zesde eeuw in de rotsen werden uitgehouwen als ware een honingraat. In de middag bezichtigen we een  stuk van de vervallen muur en komen we dus voor het eerst op het platteland. Hier kunnen we bij goed weer een leuke wandeling maken. 

 

Dag 6. Op weg naar Taiyuan (ca. 310 km bus en 600 km trein)

We vertrekken met de bus naar het zuiden met bestemming Taiyuan. Onderweg zouden we, als de tijd het toestaat, kunnen stoppen bij het hangende klooster van Hangshen of de houten pagode van Sakyamuni in Yingxian kunnen bezichtigen. Daarna reizen we verder. Na aankomst bij het treinstation van Taiyuan stappen we op een kogeltrein die ons naar Xian brengt waar we de komende twee nachten verblijven.  

Overnachting: u verblijft twee (of drie) nachten in Xian.

 

Dag 7. Keizer Qin Shi Huangdi van Chang’an (ca. 125 km.)

In de ochtend worden we opgehaald bij ons hotel om aan een nieuw avontuur te beginnen. Vandaag gaan we namelijk naar het terracottaleger. Deze stenen krijgers zijn in de jaren zeventig opgegraven en bleken de erewacht te zijn bij het graf van de legendarische keizer Qin Shi Huangdi. Deze keizer stichtte ruim 2000 jaar geleden in feite dat wat vandaag China behelst. Daarna liet hij grote kanalen graven en wegen aanleggen. Ook voerde hij gewichtsmaten maar ook geld en het schrift. Deze visionair was de grondlegger van veel zaken die nu nog bestaan in China. In ruil daarvoor wilde hij blijkbaar wel een gepast grafmonument. De pyramide waarin hij begraven ligt is nog steeds een groot mysterie. Voor zover bekend is deze nooit geopend. Wij vergapen ons vandaag aan slechts 8000 soldaten van gebakken klei, maar het grootste gedeelte van dit grafcomplex ligt nog diep onder de grond verborgen.

Zo groots en pompeus als het terracottaleger van Qin is, zo verfijnd en kunstzinnig is de grafkelder van Hanyangling. Deze grafputten liggen twintig kilometer verderop en behoren aan de keizer en keizerin van de Westelijke Han-Dynastie toe. Ze dateren uit de tweede eeuw na christus.   

In de avond kan de Tang Dynasty Dinnershow worden bijgewoond (facultatief). 

 

Dag 8. Fietsen over de stadsmuren en de Islamitische stadswijk (ca. 15 km.)

Na het ontbijt vertrekken we naar de stadsmuur waar we de dag beginnen met een fietstocht. Het rondje over de stadsmuur is zo’n 14 kilometer. Daarna bekijken we de weinig bekende maar wel zeer interessante Xingjiaotempel. Tevens zien we de klokkentoren en de islamitische wijk. Er is middenin die wijk zelfs een moskee. Gezien het feit dat de middeleeuwse wijk tegen het centrum aan ligt, moeten de Oeigoerse handelaren een gewaardeerde bevolkingsgroep geweest zijn. In de avond vliegen we naar Zhangjiajie. Na aankomst worden we naar ons hotel gebracht.

Overnachting: u verblijft twee nachten in Zhangjiajie.

 

Dag 9. Zhangjiajie National Forest Park (ca. 60 km.)

Deze mysterieuze omgeving is eigenlijk internationaal pas goed bekend geworden naar aanleiding van de film Avatar. Het wonderlijke landschap in die film bestaat verrassend genoeg echt. We spenderen een volle dag in het park dat inmiddels te boek staat als Werelderfgoed.

 

Dag 10. De binnenlanden van China (ca. 260 km.)

Als we met de bus zuidwaarts rijden komen we in voor westerlingen grotendeels onontdekte gebieden. We zien enkele oude stadjes en arriveren in de middag in het leuke Fenghuang waar we ook overnachten.

Overnachting: u verblijft één nacht in Fenghuang.

 

Dag 11. Guizhou (ca. 200 km.)

Nu verlaten we de provincie Hunan en bereiken het erg kleurrijke Guizhou. We gaan naar een klein dorpje van de Miao, een van de zestig minderheden in China. Ook maken we een leuke ontspannende wandeling in deze prachtige streek. Aan het einde van de middag bereiken we Kaili.

Overnachting: u verblijft twee nachten in Kaili.

 

Dag 12. Kaili en omgeving (ca. 160 km.)

Een hele dag om dit zo verrassende gebied beter te bekijken. We leren in het Kaili Museum over de lokale Miao cultuur. Ook wandelen we naar een dorp van de Geja, een andere lokale stam. Het hoogtepunt van de dag is misschien wel het gebruiken van een lokale traditionele maaltijd in een van de dorpen. Deze voor ons vaak onbekende volkeren zorgen voor een unieke ervaring tijdens deze reis.

 

Dag 13. Vertrek uit Guizhou  (ca. 280 km per trein.)

’s Morgens is er wellicht nog tijd voor een leuke activiteit. Hopelijk kunnen we ons even mengen tijdens met beoefenaars van een oud ambacht. Het maken van papier gebeurt hier nog op ouderwetse wijze. Daarna vertrekken we met de trein naar Guilin.

Overnachting: u verblijft één nacht in Guilin.

 

Dag 14. Cruise op de Li rivier en een fietstocht in Yangshuo (ca. 85 km met boot en 85 km met bus.)

We gaan per boot naar het dorpje Yangshuo. De karstbergen in deze streek vormen het meest gefotografeerde en geschilderde landschap van heel China en misschien wel van de wereld. In ieder Chinees restaurant in Nederland hangt ten minste één afbeelding van dit merkwaardige natuurlijke fenomeen. En niet ten onrechte want het is adembenemend mooi. Ook hier ziet u in feite een landschap dat miljoenen jaren geleden boven de zeespiegel is komen te liggen en langzaam weg erodeert. Een sprookje om te zien. Na de boottocht maakt u een mooie fietstocht (vlak terrein) tussen de rijstvelden door. Aan het einde van de middag zal u moe maar voldaan zijn. 

’s Avonds bestaat de mogrelijkheid om de show Impressions of Liu San Jie bij te wonen (facultatief).

Overnachting: u verblijft één nacht in Yangshuo.

 

Dag 15 Hollandse kooplieden in Kanton (ca. 400 km.)

We reizen terug naar Guilin waar we op de trein stappen naar Guangzhou, vroeger beter bekend onder de naam Kanton. We maken hier een stadstoer en zien veel nieuwe imposante sgebouwen. Gelukkig is het oude eiland waar de Hollanders vroeger – ten tijde van de VOC – hun havenhoofd bezaten, bewaard gebleven. In de avond kunnen de liefhebbers een prachtige avondcruise maken.   

Overnachting: u verblijft één nacht in Guangzhou.

 

Dag 16. De trein of boot naar Hong Kong (ca. 550 km per trein en 10 km per bus.)

Vandaag reizen we naar de laatste stopplaats: Hong Kong. Met een snelle trein duurt het 3,5 uur om in Kowloon te arriveren. Maar als er beschikbaarheid is dan nemen we de boot over de Parelrivier. Een mooie manier om in de havenstad te arriveren. Bij aankomst moeten we eerst nog door de douane heen want hoewel Hong Kong inmiddels Chinees is, hanteert China wel twee verschillende systemen. Het is leuk om ’s avonds de lightshow te bekijken aan de kade van Kowloon.

Overnachting: u verblijft drie nachten in Hong Kong.

 

Dag 17. Hong kong Island  (ca. 45 km.)

Tijdens de stadstour door Hong Kong stoppen we even bij het Golden Bauhinia plein. Hier werd in 1997 door de Engelsen de macht over Hong Kong overgedragen aan China. Ook zien we Hong Kong Island. Daar ziet u bijvoorbeeld Aberdeen, een vissersdorp, Repulse Bay en Victoria Peak. Bij dit uitzichtpunt wordt u getrakteerd op een prachtig panorama! Om van a naar b te komen slingeren we langs de kust waar iedere vierkante centimeter onbetaalbaar is geworden. Hier wonen de puissant rijken van Hong Kong. Onze suggestie voor de middag zou zijn om bijvoorbeeld Nan Lian Garden, Chi Lin Nunnery, Bird Market, Flowers Street of Nathan Road te bezoeken.

 

Dag 18. Vrije dag, uitrusten, souvenirs kopen of naar Macau?

Vandaag kunt u nog even genieten van Hong Kong. Er zijn nog talloze plekken om te bezichtigen. Wellicht is het leuk om naar de voormalige Portugese kolonie Macau te varen. Of misschien wilt u liever naar de grote bronzen Boeddha op Lantau-eiland?

 

Dag 19. Terug naar huis (ca. 40 km.)

Helaas zit deze wervelende reis erop en dus brengen we u naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Nederland.

 

Timboektoers organiseert de reis ‘De verrijzenis van de Chinese draak’  in samenwerking met Geke van Rooij van The Travel Club. Deze reis valt onder de dekking van de SGR en het Calamiteitenfonds en wordt uitgevoerd volgens de regels van de ANVR. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Timboektoers.

Vertrekdata & prijzen

Huidige verkoopprijs: € 3558,-
Toeslag eenpersoonskamer: € 675,-

Uw vertrek is op 12 augustus 2019.

 

Vluchtschema KLM
12 augustus, Amsterdam – Beijing,  17.30 – 08.55 uur
30 augustus, Hong Kong– Amsterdam, 12.20 – 18.20 uur

Indien u businessclass wilt vliegen dan is dit mogelijk. De meerprijs zal in dat geval aan u in rekening gebracht worden.

Minimum aantal deelnemers: 12
Maximum aantal deelnemers: 23

 

Inbegrepen bij uw reissom

 • Lijnvluchten Amsterdam – Beijing en Hong Kong – Amsterdam
 • Luchthavenbelastingen en heffingen.
 • Overnachting in 2-persoonskamer voorzien bad of douche en toilet (viersterrenhotels soms ook een boutique hotel van gelijke kwaliteit).
 • Verzorging op basis van half pension (ontbijt en lunch of diner).
 • De excursies zoals omschreven in het programma.
 • Begeleiding door Jeroen van Rijn, soms bijgestaan door lokale gidsen tijdens de excursies.

 

Niet inbegrepen bij uw reissom

 • Overige maaltijden en drankjes.
 • Entreegelden, ca. € 180,- pp
 • Kosten eventuele facultatieve excursies/voorstellingen.
 • Fooien en uitgaven van persoonlijke aard.
 • Calamiteitenfonds, € 2,50 per dossier.
 • Eventuele brandstoftoeslagen die bij extreme omstandigheden door de luchtvaartmaatschappij worden opgelegd.
 • Visumkosten á 127 euro.