×
Home Reizen Bedrijven Over Column Contact
Verrijk uzelf: ga mee op ontdekkingsreis met Timboektoers!

Baskenland

Het leven en werk van Ernest Hemingway werd sterk beïnvloed door de periodes die hij verbleef in Spanje. In de roerige jaren twintig bracht hij bijvoorbeeld veel tijd door in Pamplona en raakte gefascineerd door de plaatselijke stierengevechten. In Spanje leefde men - zoals in de arena - meer intens. Eigenlijk letterlijk samen met de op de loer liggende dood. In deze periode kwam zijn beroemde werk ‘The Sun Also Rises’ tot stand. Ruim tien jaar later keert hij terug naar Spanje om verslag te doen van de Spaanse burgeroorlog – in feite de opmaat voor de Tweede Wereldoorlog. Daar komt een ander meesterwerk uit voort: ‘For Whom the Bell Tolls’. Aan de hand van onder meer deze twee klassiekers wil Timboektoers doordringen tot de ziel van het meest kleurrijke Europese land. Deze rondreis voert u door Baskenland, de mooiste natuurlijke streek van Spanje. Alles komt aan bod; het recente rauwe verleden van Spanje, maar ook de middeleeuwse weg naar Santiago de Compostella, de florerende wijnstreek Rioja en het futuristische Guggenheim Museum in de havenstad Bilbao. Bestaat het Spanje waar Hemingway de onstuimigste dagen van zijn leven sleet nog? Ga mee met Timboektoers op ontdekkingsreis en leer dit indrukwekkende land echt kennen.


Dag 1. Amsterdam – Bilbao (ca. km)

Op de eerste dag vliegen we van Amsterdam naar Bilbao. U wordt op de luchthaven opgewacht door uw reisleider Jeroen van Rijn. Vervolgens reizen we door de glooiende groene Baskische bergen richting het oosten waar we in de loop van de middag ons hotel bereiken.

Overnachting: u verblijft drie nachten in de omgeving van Getaria.

 

Dag 2. Natuurreservaat Urdabai en de gruwelen van Gernika (ca. km)

We tijgen eerst naar San Juan de Gaztelugatxe, een schilderachtig eilandje voor de ruige Baskische kust – een zeer fotogenieke plek. Hier staat namelijk een klein kerkje op een rots in het woeste water van de Golf van Biskaje. Daarna rijden we door naar Bermeo, alwaar we inschepen voor een boottocht door het schitterende Urdaibai reservaat. In de middag verkennen we uiteraard ook het stadje Gernika, dat gebombardeerd werd door Duitse vliegtuigen tijdens de Spaanse burgeroorlog. Tot op de dag van vandaag discussieert men over het motief van deze misdadige aanslag op onschuldige burgers. Picasso maakte naar aanleiding van deze gruwelijke gebeurtenis één van zijn beroemdste werken. Het hangt tegenwoordig helaas niet hier maar in het Reina Sofia museum in Madrid.

 

Dag 3. Deftig Donostia (ca. km)

In de ochtend begeven we ons naar de ruige kust bij Zarautz, waar we een prachtige wandeling maken. Vervolgens is het de beurt aan het nabijgelegen San Sebastian ofwel Donostia om verkend te worden. Deze mooi gelegen badplaats is al meer dan honderd jaar een buitenverblijf van de Europese adel. We zien chique stadspaleizen en natuurlijk de gezellige haven. We lunchen in de binnenstad. Donostia is beroemd om haar heerlijke tapas, hier beter bekend als pintxos. Na ons bezoek nemen we nog een kijkje bij het indrukwekkende kunstwerk ‘windkammen’ van de lokale kunstenaar Eduardo Chillida.

 

Dag 4. Pamplona; thuishaven van Hemingway (ca. km)

Vandaag volgen we het middeleeuwse Jakobspad. We koersen eerst naar Frankrijk en steken daar de pas van Roncesvalles over. Hier stierf in 778 de legendarische ridder Roeland. Lang geloofden de Europeanen dat deze christelijke ridder door de Moren om het leven was gebracht, maar hedendaagse historici wijzen met de beschuldigende vinger naar het Baskische volk. Na een korte stop bij de pas dalen we af naar Pamplona, de hoofdstad van Navarra. Deze Baskische stad is vooral bekend door het jaarlijkse stierenrennen. We verkennen het interessante centrum te voet. Tijdens de wandeling zien we de kerk van San Saturnino, het stadhuis en natuurlijk de estafettestraat waar jaarlijks de stieren rennen tijdens de feesten van San Fermin. Iets wat we zeker niet mogen missen is café Iruña – een juweel uit de zogenaamde Belle époque – waar Hemingway regelmatig aan de toog hing. Om de hoek ligt ook nog Hotel La Perla waar hij steevast kamer 201 huurde.

Overnachting: u verblijft één nacht in Pamplona.

 

Dag 5. De rijke heuvels van La Rioja (ca. km)

Nu trekken we weer naar het westen. Onderweg drinken we koffie in Agurain of Salvatierra zoals de “Spanjaarden” deze stad kennen. Iets verderop ligt Vitoria-Gasteiz, het bestuurlijke centrum van Baskenland. Na een korte rondgang aldaar rijden we via de schitterende bergen en oude wijngaarden van het Rioja–gebied naar ons hotel. Onderweg proeven we uiteraard wijn uit deze streek terwijl we uitkijken over een prachtig landschap.

Overnachting: u verblijft twee nachten in of in de buurt van Laguardia.

 

Dag 6. Een legendarisch kippenhok en de wijnkelder van Hemingway (ca. km)

In de ochtend brengen we een kort bezoek aan de kerk van Santo Domingo. Deze plaats ligt op de route naar Santiago de Compostella, daar waar de knekels van apostel Jakobus begraven zouden liggen. Inmiddels bereizen duizenden mensen deze oude weg en doorkruizen niet veel minder wandelaars en fietsers dit karakteristieke dorp. In de kerk hangt een hok met kakelende kippen. Over de legende die daaraan verbonden is horen we ter plaatse meer. Het is overigens slechts één van de vele sagen die langs het pelgrimspad verteld worden. Rond lunchtijd rijden we naar een stoffige wijnkelder in het hart van de Riojastreek. Hier versleet Hemingway heel wat uren en groeide daarmee uit tot een beroemde maar ook beruchte klant. Onlangs was er een expositie over hem in deze streek. Die droeg de titel: ‘Tinta, sangre y vino’, ofwel inkt, bloed en wijn. Dat moet je eigenlijk op meerdere manieren uitleggen. Zo tekenden de drank, de liefdes en natuurlijk ook de oorlog in de jaren het karakter van de grote schrijver.

 

Dag 7. Bilbao; de wedergeboorte van een grote havenstad (ca. km)

Om de reis groots af te ronden reizen we door naar Bilbao, de motor van de Baskische economie. Deze havenstad werd nog niet zo lang geleden gemeden. Ze stond bekend als een grauwe vervallen stad maar sinds de bouw van het Guggenheim Museum is de stad echt opgebloeid. Uiteraard brengen we een bezoek aan dit unieke gebouw. Binnen krijgen we een rondleiding van een van de museumgidsen. We zien het energieke centrum, de fameuze zweefbrug van Portugalete, het oude centrum en nemen de kabelbaan naar de Artxanda heuvel voor een betoverend uitzicht. In de avond kunnen we heerlijk afsluiten met een mooi diner of een zogenaamde pintxostour waarbij we allerlei lekkernijen proeven. In heel Spanje staat Bilbao bekend om zijn uitstekende keuken.

Overnachting: u verblijft één nacht in Bilbao op basis van logies en ontbijt.

 

Dag 8. Terugreis naar Amsterdam (ca. km)

Na een zeer boeiende reis vertrekken we naar de luchthaven van Bilbao voor onze terugvlucht naar Amsterdam.

 

Deze reis wordt uitgevoerd door SRC-Reizen op Maat. Het programma is geheel samengesteld door Timboektoers. Deze reis valt onder de dekking van de SGR en het Calamiteitenfonds en wordt uitgevoerd volgens de regels van de ANVR. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Timboektoers (06-12207122).

Vertrekdata & prijzen

15 oktober 2016         € 1125,-

Toeslag
1-persoonskamer          € 255,-

Uw vertrekdag valt op een zaterdag.
Minimum aantal deelnemers:  10
Maximum aantal deelnemers: 23

Vluchtschema
Amsterdam – Bilbao 9.20 uur – 11.25 uur
Bilbao – Amsterdam 12.00 uur – 14.10 uur

Let op: Bij eventuele overboekingen van de genoemde hotels zal een kwalitatief gelijkwaardig of beter hotel gezocht worden ter vervanging.

Inbegrepen bij uw reissom
* Lijnvluchten Amsterdam – Bilbao en Bilbao – Amsterdam met KLM.
* Luchthavenbelastingen en heffingen.
* Vervoer in een lokale touringcar met airconditioning.
* U verblijft in goede hotels.
* Overnachting in 2-persoonskamer voorzien van bad of douche en toilet.
* De excursies zoals omschreven in het programma.
* Begeleiding door Jeroen van Rijn.
* 4 Overnachtingen op basis van logies en ontbijt en 3 op basis van halfpension.

Niet inbegrepen bij uw reissom
* Overige maaltijden en drankjes.
* Entreegelden, ca. € 60,-
* Kosten facultatieve excursies.
* Fooien en uitgaven van persoonlijke aard.
* Calamiteitenfonds, € 2,50 per dossier.
* Eventuele brandstoftoeslagen die bij extreme omstandigheden door de luchtvaartmaatschappij worden opgelegd.