×
Home Reizen Bedrijven Over Column Contact
Verrijk uzelf: ga mee op ontdekkingsreis met Timboektoers!

Japan, De hofreis naar de shogun, 17 daagse reis

17-daagse groepsrondreis

Nederland verdiende in de 17e eeuw als enige westerse natie het recht om handel te drijven met Japan. Ze kregen daarvoor de beschikking over een kunstmatig opgeworpen eiland in de haven van Nagasaki. Dit privilege was te danken aan het feit dat de Hollanders niet probeerden hun geloof of andere gebruiken aan de man te brengen. Ze waren pragmatisch van aard en wilden slechts handel drijven. Een verplichting voor de kooplieden van de VOC was dat ze ieder jaar een hofreis moesten maken naar de residentie van de shogun in Edo, het hedendaagse Tokyo. Deze intrigerende maar ook uitputtende tocht van Nagasaki naar Tokyo en terug duurde alles bij elkaar drie maanden. Tijdens de ontdekkingsreis van Timboektoers volgen we in grote lijnen dit spoor, om zo het verleden tot leven te brengen. Tegelijkertijd leren we het moderne Japan kennen. Dit land waar automatisering en elektronica het straatbeeld domineren probeert tegelijkertijd net als vroeger de invloed van buitenaf tot het minimum te beperken om zo vast te kunnen houden aan de eigen eeuwenoude tradities. De lange tijd geïsoleerde archipel wijkt op veel manieren af van iedere andere streek in de wereld. Deze fascinerende reis is soms een sprong terug in de tijd om daarna weer in een futuristisch decor te belanden.


Dag 1. Amsterdam – Tokyo
U vertrekt vandaag vanaf Schiphol naar Tokyo, de hoofdstad van Japan, waar u de volgende morgen zult aankomen.

 

Dag 2. Aankomst in de metropool Tokyo (ca. 60 km.)
Na aankomst rijden we naar ons hotel waar we drie nachten zullen verblijven.
Overnachting: u verblijft drie nachten in een hotel in Tokyo.

 

Dag 3. Parken, tempels en neonlicht in Tokyo (ca. 30 km.)
Vandaag verkennen we de stad met het openbaar vervoer. Dit is de leukste en snelste manier om van a naar b te komen in Tokyo. We gaan bijvoorbeeld naar Shibuya crossing, ’s werelds drukste oversteekplaats. Daar zien we ook het standbeeld van het hondje Hachiko die hier jaren tevergeefs op zijn baasje wachtte. Ook het Uenopark mag niet ontbreken. Dit mooie park is alleen al de moeite waard om vanaf een bankje mensen te bekijken. Tevens nemen we de tijd om een prachtige Shintotempel te bekijken; de Meiji Jingu in het Yoyogi Park.

 

Dag 4. Vrije dag of fietstocht
Deze dag kunt u ter eigen besteding gebruiken. Ook is het mogelijk om aan een zes uur durende fietstocht deel te nemen (facultatief, kosten niet inbegrepen). In dat geval ondekt u meerdere wijken en gaat u onder andere naar de beroemde vismarkt, ziet u het Sumostadion, het keizerlijk paleis, de Tokyo skytree, de merkwaardige architectuur van de Asahi Beer Hall en nog veel meer. Een echte aanrader.

 

Dag 5. Mt. Fuji en de Olympische stad Nagano (ca. 325 km.)
We laten de grote stad achter ons en rijden eerst richting Japan’s meest iconische berg, de Fuji. In de buurt van het Kawaguchikomeer maken we een stop voor een uitzicht op de heilige berg. Daarna reizen we door naar Matsumoto waar we het zwarte kasteel, lokaal ook wel kraaienkasteel genoemd, bezoeken. Dit kasteel uit de 16e eeuw is in bezit geweest van verschillende heersers uit de Japanse geschiedenis en is geheel van hout gemaakt. Al met al een indrukwekkend complex. Aan het einde van de middag komen we aan in de provinciale stad Nagano, welke bekendheid verwierf met het organiseren van de Olympische spelen van 1998.
Overnachting: u verblijft twee nachten in een hotel in Nagano.

 

Dag 6. Sneeuwapen, Zenko-ji en de M-Wave. (ca. 80 km.)
’s Ochtends vertrekken we naar Jigokudani Park even buiten Nagano. Hier nemen nog iedere dag de lokale sneeuwapen, beter gezegd de Japanse makaken, een bad in de warme bronnen. ‘s Middags keren we terug naar de stad waar we een kijkje kunnen nemen bij de M wave, de beroemde schaatsbaan waar Gianni Romme, Marianne Timmer en Ids Postma schaatshistorie schreven. Ook is het de moeite waard om de Zenko-ji te bekijken. Dit is een van de oudste tempels van Japan waar volgens sommigen voor de eerste keer in de Japanse geschiedenis de Boeddhistische leer werd onderwezen.

 

Dag 7. De nakasendo; de weg van Kyoto naar Edo (ca. 390 km)
Waar het oude Edo de standplaats was van de Shogun, de militaire opperbevelhebber, was Kyoto de zetel van de keizer. Vooral in de periode van de VOC lag de werkelijke macht in Edo en de ceremoniële macht in Kyoto. Onderweg naar Kyoto stoppen we in het schitterende dorpje Tsumago. Dit dorp lag aan de nakasendo, de verbindingsweg die tijdens de hofreis te voet moest worden afgelegd. Aan het einde van de middag komen we aan in Kyoto.
Overnachting: u verblijft drie nachten in Kyoto

 

Dag 8. Keizerlijk Kyoto (ca. 40 km)
De keizerlijke stad Kyoto is de trekpleister van Japan. Het kan dus op verschillende plekken behoorlijk druk zijn. Er zijn zoveel parken en tempels dat we een ruime keuze hebben. In principe bekijken we de Kyomizu Dera, een prachtige tempel vanwaar we een mooi panorama op de omgeving hebben. Verder zullen we trachten om de Kokedera tempel met de beroemde met mos begroeide tuin te bezoeken. Wat zeker niet mag ontbreken is een rondgang in de traditionele wijk Gion, waar we wellicht een van de 200 nog werkende geisha’s tegenkomen.

 

Dag 9. Vrije dag in Kyoto
De gehele dag heeft u de tijd om alle nog niet ontdekte schatten van Kyoto te vinden. Een heerlijke stad om even in rond te dwalen.
Overnachting: u verblijft een nacht in

 

Dag 10. Het witte kasteel van Himeji en de werken van Tadao Ando (ca. 275 km.)
In de ochtend gaan we vroeg op weg naar het oosten. We rijden met bus via een prachtige route naar Himeji. Een van de grote pluspunten van deze reis is dat wij alles met de bus bereizen. Vanuit de razendsnelle trein, waarmee bijna iedere reiziger door Japan vervoerd wordt, flitst het landschap aan u voorbij. Daardoor ontstaat slechts een indruk van verschillende steden maar het pittoreske Japan is toch vooral op het platteland te vinden. We kunnen daardoor ook even een kijkje nemen op het uien-eiland Awaji. Het doet met haar vele kassen een beetje denken aan het westland. Hier treffen we ook een prachtig project van een beroemde Japanse architect Tadao Ando.
Overnachting: u verblijft een nacht op of in de omgeving van Awaji.

 

Dag 11. De indrukwekkende Shimanami Kaido (ca. 260 km.)
Opnieuw gaan we bijtijds op pad. Deze keer rijden we over Shikoku eiland om de liefhebbers van een fietstochtje af te zetten bij Imabari. Daar vandaan loopt een prachtige nieuwe fietsroute via bruggen en eilanden naar het noordelijke Honshu. De route langs de zogenaamde Shimanami Kaido is zo aangelegd dat er geen steile klimmetjes in zitten. Het hele traject is 65 kilometer maar daar mag u de hele dag over doen of u stapt onderweg af en neemt de bus naar ons hotel in Onomichi. Anderen die helemaal geen fietstochtje wensen te maken rijden toch met de bus de route en kunnen het Hirayama Ikuo museum bezoeken of met een kabelbaan de Senkoji berg op.
Overnachting: u verblijft een nachten in of in de omgeving van Onomichi.

 

Dag 12. De motoren van Mazda en het vredespark van Hiroshima (ca. 95 km.)
We reizen verder naar een stad met een zeer beladen naam: Hiroshima. Hier viel ooit de eerste atoomboom. Een zwarte bladzijde in de menselijke geschiedenis. Duizenden levens werden in een paar seconden tijd weggevaagd. In het hedendaagse vredespark leren we over de vreselijke laatste dagen van de tweede wereldoorlog.
Maar eerst brengen we in de ochtend een bezoek aan de fabriek van Mazda, een van ‘s werelds meest succesvolle autobouwers. In de avond kunt u overal restaurants vinden waar ze okonomiyaki serveren. Deze hartige pannenkoek is een ware delicatesse. Deze reis is namelijk ook een culinaire ontdekkingstocht. Het eten in Japan is verrukkelijk.
Overnachting: u verblijft een nacht in Hiroshima.

 

Dag 13. Het heilige Miyajima en Kyushu (ca. 325 km.)
Vlakbij Hiroshima ligt een klein eilandje waar geen auto’s komen en waar de tamme herten uit je hand komen eten. Hier vinden we ook het heiligdom Itsukushima. Het eiland wordt als zeer heilig gezien. Het is zelfs verboden ook maar één boom te kappen. Geheel in lijn met de Shinto-leer staat het respect voor de natuur voorop. De grote rode poort, die zich uit het zeewater verheft, de zogenaamde tori, verschaft de bezoeker toegang tot de geestelijke wereld. Voor veel Japanners os dit dan ook een spirituele en betekenisvolle plek. Daarna rijden we een flink stuk om op het eiland Kyushu te geraken. Misschien blijft er nog tijd over om de hete bronnen van Beppu van nabij te aanschouwen.
Overnachting: u verblijft een nacht in of in de omgeving van Beppu.

 

Dag 14. Het landelijke Japan en aankomst in Nagasaki (ca. 240 km.)
We volgen een prachtige route door het Japanse binnenland. De rijstvelden en de Japanse gevleugelde daken brengen iedere reiziger in vervoering. Na een oversteek met de veerpont bij Kumamoto rijden we Nagasaki binnen. In de avond kunt u met de reisleider mee om op een fenomenale locatie uit te kijken over de indrukwekkende haven van Nagasaki.
Overnachting: u verblijft twee nachten in Nagasaki.

 

Dag 15. Het Hollandse eiland Dejima in de haven van Nagasaki (ca. 20 km.)
Vanmorgen brengen we een bezoek aan Dejima (Deshima). De laatste jaren brengt men deze oude handelsenclave van de VOC weer tot leven. Meerdere gebouwen zijn gerestaureerd of nagebouwd. In iedere ruimte wordt een ander aspect van het leven op Desjima belicht. Een voor Nederlanders zeer interessant bezoek. We leren onder andere over de goederen, gebruiken en strenge regelementen op dit kleine eiland. In de middag bekijken we het vredespark van Nagasaki waar men stilstaat bij de val van de atoombom op 9 augustus 1945. Een indrukwekkend museum vertelt het gruwelijke verhaal. Nagasaki werd pas uitgekozen nadat een ander doelwit door het dichte wolkendek niet te zien was.

 

Dag 16. Port Hoorn en de pakhuizen van Hirado (ca. 220 km.)
Onderweg naar Fukuoka drinken we koffie in Port Hoorn. In dit kleine kunstmatig aangelegde dorpje zien we een aantal replica’s van gebouwen uit het Noord Hollandse Hoorn. Helemaal in het noorden van Kyushu ligt Hirado, Daar begonnen de Nederlanders ooit hun eerste handelspost. Later werd hier alles op last van de lokale Japanse bevelhebber afgebroken en mocht men slechts nog vanuit Dejima opereren. Recentelijk zijn de pakhuizen in oude luister hersteld. In de namiddag komen we aan in de gezellige stad Fukuoka voor onze laatste overnachting.
Overnachting: u verblijft een nacht in Fukuoka.

 

Dag 17. Aankomst Amsterdam (ca. 15 km.)
Vandaag vliegen we terug naar Nederland. Daarmee is een einde gekomen aan onze zeer boeiende ontdekkingsreis.

 

Timboektoers organiseert deze reis in samenwerking met Geke Hekman van de Travel Store. Deze ontdekkingsreis valt onder de dekking van de SGR en het Calamiteitenfonds en wordt uitgevoerd volgens de regels van de ANVR. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Timboektoers.

Vertrekdata & prijzen

Huidige verkoopprijs: € 4.399 ,-
Toeslag 1-persoonskamer: € 1.199,-,-

Uw vertrekdag is dinsdag 3 november 2020.
Aantal deelnemers: 22

 

Vluchtschema
3-11, Amsterdam – Seoul, KE926, 20.55 – 15.35 +1
4-11, Seoul – Tokyo, KE1, 17.20 – 19.40
19-11, Fukuoka – Seoul, KE788, 10.30 – 12.00
19-11, Seoul – Amsterdam, KE925, 14.05 – 18.30

 

Inbegrepen bij uw reissom

  • Lijnvluchten Amsterdam -Seoul, Seoul – Tokyo, Fukuoka -Seoul -Amsterdam.
  • Koffer met een maximaal gewicht van 23 kilogram als ruimbagage.
  • Luchthavenbelastingen en heffingen.
  • Vervoer per lokale touringcars met airconditioning.
  • Overnachtingen in goede hotels in een 2-persoonskamer voorzien van bad/douche en toilet op basis van logies en ontbijt.
  • De excursies zoals omschreven in het programma.
  • Begeleiding door Jeroen van Rijn.

 

Niet inbegrepen bij uw reissom

  • Overige maaltijden en drankjes.
  • Entreegelden, ca. € 80,-
  • Kosten eventuele facultatieve excursies.
  • Fooien en uitgaven van persoonlijke aard.
  • Calamiteitenfonds, € 2,50 per dossier.
  • Eventuele brandstoftoeslagen die bij extreme omstandigheden door de luchtvaartmaatschappij worden opgelegd.